Murat DELİKLİTAŞ / İstanbul () Tünel önünde saat 17.00 önünde bir araya gelen Cumhuriyet Kadınları Derneği İstanbul Şubeleri, Öncü Kadın ve 10. Köy Derneği üyesi bir grup kadın, Soma'daki felaketi protesto amacıyla yürüyüşe geçti. 50 kişilik ellerinde Türk Bayrağı ve “Kadınların Yüreği Kömür Karası Soma Ömür Yarası", “Cumhuriyet'in Kadınları Özelleştirme Katliamının Hesabını Soruyor Hükümet İstifa" yazılı pankart ve dövizler taşıyan kadınlar sık sık hükümet aleyhine slogan attı. Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen grup burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Cumhuriyet Kadınları Derneği Kartal Şube Başkanı Nihal Gündoğan, Soma'da yaşanan facianın iş kazası değil, özelleştirme politikasının sonunda gelişen bir katliam olduğunu söyleyerek “Soma maden ocağında yaşanan facia, iddia edildiği gibi trafodan çıkan bir yangının sonucunda değil; ihmalin, tedbirsizliğin, denetimsizliğin, vurdumduymazlığın sonucunda olmuştur. Her şeyin para karşılığında satılık olduğu bir düzen kurma peşinde olanların tek derdi daha fazla paradır. Bunun için üretimi zorlarlar, taşeronlaştırarak işçiyi daha fazla sömürürler. Onlar için insan hayatı haraç mezat satılıktır. Bu düzende “iş güvencesiö insanları kandırmaya yönelik, sadece lafta kalan süslü bir terimdir" dedi.



Öncü kadın İl Başkanı Rana Pamir ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:



“AKP'nin gözü doymak bilmeyen, sömürgeci, sıcak paraya dayalı politikaları ile özelliştirilerek yandaşlara peşkeş çekilen madenlerimizden, Soma'da yaşamlarını yitiren, sayıları 500'lere varması muhtemel olan olan işçi kardeşlerimiz bir katliama kurban gitmişlerdir. Bur bir iş kazası değil, bilerek ve isteyerek işlenmiş bir cinayettir"



Yapılan basın açıklamalarının ardından baretlerini yere koyan kadınlar, Soma'da ölen işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Grup saygı duruşunun ardından sessizce dağıldı.





FOTOĞRAFLI

MD(GK)