Özgür ÖZTÜRK- Ahmet İSTEK / ANTALYA, () - ANTALYA'da kadınlar, bir karate spor kulübünün şiddet, gasp, kapkaç gibi durumlarda ne yapmaları gerektiğine yönelik eğitimine yoğun ilgi gösterdi. Kadınlar, milli sporcu ve resmi karate antrenörü 31 yaşındaki İlkay İldaş tarafından savunma teknikleri konusunda eğitiliyor.
Haftada 3 gün düzenlenen kursta, kadınlara öncelikli olarak özgüvenlerini kazanmaları konusunda yardımcı olunuyor. Kadınların kurs boyunca saldırıya saldırıyla cevap vermeyi öğrendiğini vurgulayan karate antrenörü İldaş, "Gerektiğinde blok alıp atak yapmayı, bir ortama kapatıldıklarında nasıl tepki vereceklerini öğreniyorlar" diye konuştu. Kursa katılanlar arasında şiddete uğramış olanların da yer aldığını kaydeden İlkay İldaş, aldıkları eğitimlerle daha fazla şiddete uğramaktan kurdulduklarını söyledi.
SALDIRIYA UĞRARSAM HAZIRIM
Karate-do teknikleriyle, şiddete uğradıklarında ya da başlarına başka bir şey geldiğinde bundan nasıl kurtulacağını öğrenen kadınlar, eğitimden sonra daha dik ve kendine güvenli hale geliyor. Eğitim alan kadınlardan 26 yaşındaki Gözde Merve Ayık, bir sokak köpeğinin saldırısı sonucu bu eğitimi almaya karar verdiğini ifade etti. Köpek yerine bir erkek tarafından da saldırıya uğrama ihtimali olduğunu aktaran Gözde Merve Ayık, "Şiddetin nedeni yok. Ben tamamıyla karşıyım. Eğer maruz kalıyorsanız, bunun için çareler aranmalı. Eğitimden sonra daha dik, kendine güvenli yürüyorum. Nereden ne gelecek diye arayış içinde değilim. Daha temkinli ve dincim. Saldırıya uğramadım. Uğrarsam da hazırım" diye konuştu.
ÖĞRENDİKLERİMİ EŞİME KARŞI UYGULAMAM
Evli iki çocuk sahibi 38 yaşındaki Sevim Özcan da daha önce şiddete uğramamasına rağmen her türlü duruma kendini hazırlamak için karate eğitimi alıyor. Haftada 3 gün eğitim aldıklarını dile getiren Sevim Özcan, "Hayata bakış açımız daha farklı oluyor. Kendimize daha çok güveniyoruz. Öğrendiğim teknikleri eşime karşı kullanmam, konuşarak halletmeyi tercih ederim. En güzeli konuşarak anlaşmak. Sokakta konuşamayız tabi ki o zaman bu savunma sporunu yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
HER KADIN KENDİNİ KORUYABİLİR
Bazı kadınlar ise yakınları ve arkadaşlarının uğradığı şiddet, saldırı gibi olaylar nedeniyle karate eğitimi almaya karar verdiklerini belirtti. Bunlar arasında yer alan 40 yaşındaki Nurdagül Özkurt şunları söyledi:
"Sokakta daha rahat yürümek anlamında kendimi savunmam gerektiğini düşündüm ve başladım. Daha önce şiddete uğrayan yakınım var, hastanelik oldu, yoğun bakımda kaldı. Zaten onun başına gelen beni gerçek anlamda korkuttu. Ona olan bana da olabilir düşüncesiyle kendimi savunmam gerektiğini düşündüm. Her kadının kendini koruyabileceğini düşünüyorum. Yapamıyorum diye bir şey yok, sadece kendine inanmak ve güvenmek lazım. Şu an gayet rahat sokakta dolaşabiliyorum, kendime güvenim yerinde. Yolda sokakta saldıracak olanın vay haline."
EŞLERİ DE KARATE EĞİTİMİ ALIYOR
Kadınların aldıkları eğitim sayesinde uğrayacakları saldırılara karşı korunmayı öğrenmesi eşleri tarafından da olumlu karşılanıyor. Nurdagül Özkurt'un eşi Metin Özkurt, eşinin çevreden gördüğü ve duydukları sonrasında eğitime katıldığını belirtirken, "Daha önce böyle bir şey yaşamadı, ama çevreden gördükleri ve duyduklarına binaen böyle bir karar aldı" dedi. Eşinin aldığı eğitimden korktuğu için kendisinin de karate öğrenmeye karar verdiğini söyleyen Metin Özkurt, aile içinde herhangi bir şiddet olayı yaşamadıklarını, ancak dışarda başlarına gelebilecek olumsuz bir duruma karşı kendilerini savunmaya hazır olduklarını ifade etti.
ÖÖ(HA/COŞ) (FOTOĞRAFLI)