ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin Sarısu mesire alanında 'Kadınlar Plajı' yapma çalışmalarına kadınlar tepki gösterdi. Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyeleri, uygulamayı 'Ayrımcılık' olarak nitelendirdi ve karardan dönülmesini istedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel'in Konyaaltı Sahili'nin devamında yer alan Sarısu mesire alanının bir bölümünü 'Kadınlar Plajı' olarak düzenleyeceği yönündeki açıklamaları ve bu yönde yapılan çalışmalarla ilgili Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyeleri basın toplantısı düzenledi. Dernek adına açıklama yapan avukat Serpil Yalçın Elban, şöyle dedi:
"Kentin Kemer çıkışındaki Sarısu plajını Kadınlar Plajı yapacağını söyleyen Türel, kadınlara pozitif ayrımcılık sağlamak amacıyla bu girişimde bulunduğunu ifade etti. Menderes Türel kadına yönelik pozitif ayrımcılığın ne olduğunu bilmiyor değildir. Ancak Menderes Türel muhafazakar anlayış ve kavrayışını yavaş yavaş kente ve kent sakinleri üzerine yerleştirme niyetindedir."
"YAPTIĞI AÇIK BİR AYRIMCILIK"
Belediye Başkanı Türel'in Antalya plajlarında eşitliği kadınlar aleyhine bozduğunu aktaran Serpil Yalçın Elban, şunları söyledi:
"Sorarız kendisine, yaşamın birçok alanında kadınların elinden alınmış haklarına bir tane daha mı eklemek istemektedir? Kadını kent yaşamından, iş yaşamından, kültürel yaşamdan, plajlardan sürerek, kadınları dar alanlara hapsetmeyi düşünen, düşleyen Türel, pozitif ayrımcılık yapmayı amaçladığını ifade etmeye çalışsa da o da biz de biliyoruz ki bu yaptığı açık bir ayrımcılıktır. Daha dün koltuğuna oturur oturmaz Türel'in yaptığı ilk iş 561 belediye işçisini işten çıkarmak oldu. Bunların çoğu kadındı. Evli, dul ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz hepsi geçim derdinde olan kadınlar. Türel o zaman kadınları hiç düşünmedi." 
KADINLARA DESTEK OLMALI
Kadınlara pozitif ayrımcılık sağlamanın öncelikle kent içinde kadınların günün hangi saati olursa olsun güvenle hareket edebilmesinin sağlanmasından geçtiğini vurgulayan Elban, kadınların rahatlıkla toplu taşıma araçlarına erişimi, toplu taşımada kadın şoförlere yer verilmesi, konut, barınma sıkıntısı çeken kadınlara destek olunması, yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerinde kadınların katılımının sağlanması gibi sorunların çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.
TÜREL YANLIŞ KARARDAN DÖNMELİ
Türel'in tüm bu sorunları çözdüğünde kadınlar lehine pozitif ayrımcılığı sağlayabileceğini ve kadın- erkek eşitliğine bir nebze olsun yaklaşılabileceğini aktaran Elban, "Aksi halde kadınları kentin iş yaşamından, sosyal ve kültürel yaşamından, plajlarından sürecek ve Antalya kentinde kadına yönelik ayrımcılığı kurumsallaştıran bir başkan olarak tarihe geçecektir. Kendisine bu yanlış kararından bir an önce dönmesini diliyor, kadına yönelik ayrımcılığa karşı bu ve buna benzer girişimlerine karşı her türlü eylemsel ve hukuksal mücadelede bulunacağımızı ifade ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI