İZMİR Üniversitesi’ne konuk olan Hava Trafik Kontrolörü Burçak Sınmaz, durum farkındalığı yüksek, planlama, hızlı karar verme, hızlı sözel iletişim kurmada erkeklerden daha başarılı olan kadınların meslekte öne çıktığını söyledi.
982 bin 282 kilometrekarelik Türkiye hava trafik sahasında günlük 3 bin 700 uçak yer alıyor. Hava trafik kontrolörleri tarafından kontrol edilen sahada görev yapanların yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar için çalışma şartları ağır, stresi yoğun bir meslek olan hava trafik kontrolörlüğü hakkında İzmir Üniversitesi Kadın ve Toplum dersi öğrencilerine bilgi veren Baş Kontrolör ve Eğitimci Burçak Sınmaz ile Ziynet Çakır, deneyimlerini paylaştı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Her 3 saniyede bir dünyanın her noktasından her noktasına bir uçağın havalandığını söyleyen Burçak Sınmaz, ortalama 1000 kilometre hızla uçan uçakların oluşturduğu trafiği yönetmeleri nedeni ile hava trafik kontrolörlüğünün dünyanın en zor mesleği olarak kabul edildiğini söyledi. 12 saat çalışma ve 48 saat dinlenme düzeni ile çalışan hava trafik kontrolörü kadınların sorunlarına değinen Sınmaz, “Çalışırken pantolon giyebilme hakkımızı 10 yılda elde edebildik. 25 yıldır bu işi yapıyorum ve ancak 3 sene önce evlendim. Herkesin tatil yaptığı günlerde ve özellikle gecelerde çalışan hava trafik kontrolörlerinin hem anne hem eş hem sosyal hayat içinde kadın olarak yer alabilmesi çok zor” diye konuştu.
Tüm zorluklarına rağmen hava trafik kontrolörlüğünün kadınların yeteneklerine daha uygun bir meslek olduğunu ifade eden Sınmaz, “Yapacağınız bir hatanın çok fazla insanın hayatına mal olabileceğinin endişesi ile her gün board’a oturduğunuzda, sizden, yoğun stres altında soğuk kanlı kalmanız, planlama yapmanız ve koordinasyonu kusursuz olarak sağlamanız bekleniyor. Bu noktada dört boyutlu düşünme yeteneği devreye giriyor ve aynı anda 3-5 işi bir arada yürütebilen kadınların becerisi ortaya çıkıyor. Durum farkındalığı yüksek, planlama, hızlı karar verme, hızlı sözel iletişim kurma ve zamanlamada erkeklerden daha başarılı olan kadınlar, hava trafik kontrolörlüğünde erkeklerden daha başarılı” dedi.
2005 yılında Türkiye’de görev yapan 534 hava trafik kontrolörünün yüzde 60’ını kadınların oluşturduğunu ancak 2013 yılında görev yapan hava trafik kontrolörü sayısının 1175’e yükselmesine rağmen kadınların oranının yüzde 40’a düştüğüne dikkat çeken Sınmaz, “Kadınların meslekteki başarılarına rağmen resmi politikaların olumsuz etkilerine ek olarak, işe alım noktasında kadınların karşısına evlilik, doğum izni gibi engeller çıkarılıyor” diye konuştu.