CHP Bursa Başkanlığı'nda, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü' nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, kadına karşı uygulanan şiddet mizansenle canlandırıldı. Toplantıdaki konuşmalar boyunca şiddet görmüş kadın gibi makyaj yapan CHP Bursa İl Kadın Kolu Başkanı Ayşe Şahin’in yüzüne CHP İl Genel Meclisi Üyesi Selim Argun bıçak dayadı. Bu mizansen 1 saat süren basın toplantısı boyunca devam etti.
'Kelebekler Özgürdür' teması ile Bursa’da yapılan toplantıya Milletvekili Sena Kaleli, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Macide Arıkan, İl Başkanı Metin Çelik, CHP Bursa Kadın Kolu Başkanı Ayşe Şahin ve çok sayıda kadın katıldı. Toplantıda, kadına şiddet de canlandırıldı. Basın toplantısındaki konuşmalar boyunca şiddet görmüş kadın gibi makyaj yapan CHP Bursa İl Kadın Kolu Başkanı Ayşe Şahin’in yüzüne CHP İl Genel Meclisi üyesi Selim Argun bıçak dayadı. Bu mizansen bir saat süren basın toplantısı boyunca devam etti.
10 AYDA 168 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Toplantıda konuşan CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Macide Arıkan, ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddette büyük artış olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Öldürülen kadın sayısı 2002 yılında 66 iken, 2012’de 165, 2013’ün ilk 10 ayında bu sayı 168’e çıkmıştır. Türkiye’de evli kadın nüfusunun yüzde 39’u fiziksel şiddete, yüzde 15’i cinsel şiddete, yüzde 44’ü duygusal istismara mariz kalmaktadır. Cinsel saldırıya uğrayan kadınların çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmamıştır. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürülmüştür. Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73’ü, sığınma evinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitmiştir. Bu rakamlar sık sık tekrarlanan kadına yönelik şiddete sıfır tolerans gösterildiği söylemlerini yalanlamaya yetiyor."
Arıkan, bellekleri diri tutmak ve dayatılan bunca şeyin altında ezilmemek için ‘böyle gelmiş böyle gider’ diyenlere karşı ‘yeter artık’ diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarına kattıklarını da ifade ederek, "Bizler kadına yönelik şiddete karşı verdiğimiz mücadelede, sevgiyi örgütlemek amacıyla kelebekler özgürdür diyoruz" diye konuştu.
"SADECE EĞİTİM SORUNU DEĞİL"
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de, Türkiye’de kadına karşı şiddet ve ayrımcılığın uluslar arası sözleşmelere de aykırı olduğuna da dikkat çekerek, iktidarın kadını sadece kıyafet boyutuyla değerlendirdiğini söyledi.
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın sadece eğitimle açıklanmayacağına da dikkati çeken Kaleli, "Cinsel istismar suçlamasında hafifletici madde uygulayan yargıç eğitimsiz mi, Ruh sağlığı bozulmamıştır raporunu yazan adli tıp görevlisi eğitimsiz mi, çocuk gelinlere neden olan yaş büyütme davalarına bakan yargıçlar eğitimsiz mi, çocuk evliliklerine dini gerekçelerle fetva veren din görevlileri eğitimsiz mi?” diye sordu.