KONYA merkezli Şefkat- Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, "Türkiye'nin ıssız bir adasında, topluma kazandırma ve rehabilitasyon merkezi açılmalı. Kadına şiddet uygulayan erkekler belli bir dönem buralarda zorunlu tedavi edilmeli" dedi.
25 Kasım tarihinin, 'Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olarak ilan edildiğini hatırlatan Şefkat- Der Başkanı Hayrettin Bulan, kadına şiddet uygulayan erkekler için ilginç bir öneri getirdi. Şiddet uygulayan erkeklere yönelik ıssız bir adada rehabilitasyon merkezi açılması gerektiğini vurgulayan Bulan, şunları söyledi:
"Türkiye'deki yargı sistemine göre, kadına şiddet gösteren, ölümle tehdit eden erkekler tutuksuz yargılanmakta, aldıkları cezalarsa genelde ertelenmektedir. Bu da kadına şiddet ve cinayetlerin önlenmesine karşı caydırıcılığı önlemektedir. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da, şiddet gösterenlerin hakim tarafından tedavi altına alınması, öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık oluşturma ve rehabilitasyona tabi tutma gibi kararları verilebileceği maddesi de bulunmaktadır. Fakat mahkemeler genelde tedavi ve rehabilitasyonla ilgili bir yaptırımda bulunmamaktadır. Bunun için şiddet uygulayan erkekler için tam teşekküllü rehabilitasyon merkezleri açılmalıdır. Bu rehabilitasyon merkezlerinin bazıları Türkiye'nin ıssız adalarına açılabilir ve mahkemeler şiddet uygulayan erkekleri zorunlu olarak rehabilitasyon merkezlerine yerleştirebilir."
Bu uygulamanın kadınlara yönelik uygulanan şiddette caydırıcı olacağını vurgulayan Bulan, "Şiddet uygulayan erkekler belli bir dönem ıssız bir adada yapılacak komplekste ıslahı, tedavisi, topluma kazandırma ve rehabilitasyona tabi tutulması, sonrasında da elektronik kelepçe ile takip edilmeleri benzer bir şiddet fiilinde bulunmasına karşı oldukça faydalı ve caydırıcı olacaktır. Bu rehabilitasyon merkezlerini duyanlar, kendi aralarında 'Duydunuz mu? Şiddet uygulayan erkekler bundan sonra bir daha şiddette bulunmaması için ıssız adalarda yaptırılacak tedavi ıslah topluma kazandırma rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilecekmiş' şeklinde yayılarak şiddetin önlenmesi bakımından kesinlikle çok büyük fayda sağlayacaktır" diye konuştu.