25 KASIM Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, Antalya'da ilginç protesto gösterisine sahne oldu.
Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu, Antalya Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla kadına şiddeti kınadı. Basın açıklamasında, yüzlerine yaptıkları makyajla erkeklerden şiddet gören kadınları canlandıran kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, aile içi şiddete karşı olduklarını haykırdı.
ŞİDDETİN TEMELİ CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE AYRIMCILIK
Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu adına açıklama yapan Avukat Gamze Ökte Kılıçkap, dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların ve kız çocuklarının giderek artan ve hayatın her alanında maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddetin, hem kadını hem de toplumu sarsan sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilerek çözüm yolları aranması gerektiğini söyledi. Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık yattığına vurgu yapan Avukat Kılıçkap, şöyle konuştu:
"Kadınlar eğitim, sağlık, çalışma hayatına ve karar alma mekanizmalarına katılım gibi pek çok alanda ayrımcılığa uğramaktadır. 37 milyon 671 bin kadın nüfusu olan, toplum nüfusunun yüzde 49.8'ini kadınların oluşturduğu ülkemizde, kadın insan hakları sorunları giderek artmaktadır. Evlilik yaşı hakim kararıyla 17 veya 18 olmalıdır. Cinsel suçlar evli kadına karşı işlendiğinde kadının şikayetine tabi olmamalıdır. Cezaevinde kalan kadınlar ve çocukların pek çok sorunu bulunmaktadır. Cezaevlerinde görev yapan personel bilinçlendirilmedir. Biliyoruz ki kadın birey olarak dikkate alınmadıkça, sadece korunmaya muhtaç bir konuma konuldukça, kadın- erkek eşitliğinden ve gerçek demokrasiden söz edilmesi mümkün değildir."
Basın açıklamasının ardından grup adliyeden ayrıldı.