Hasan YILDIRIM / İstanbul, () - DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi bir grup kadın, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu'nd anma etkinliği gerçekleştirdi. Saat 19.00'da Fransız Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar, “1 Mayıs 1977 Katliamında Kaybettiklerimizi Unutmadık, Unutmayacağız" yazılı pankart açarak, Kazancı Yokuşu'na doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler, sık sık “Her yer Taksim, Her Yer Direniş", “Kadınlar Yürüyor, Sistem Çürüyor" şeklinde slogan attı.

İstiklal Caddesi girişinde bir süre polis ile pazarlık eden kadınlar, daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında Kazancı Yokuşu'na gitti. Grup üyeleri, burada, 1977 1 Mayıs'ında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Ardından, o gün Taksim'de yaşamını yitiren kadınların tek tek adları okundu. Ölen kadınların isimleri okundukça, grup "Yaşıyor" diye karşılık verdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İncilay Erdoğan, “1 Mayıs 1977'de bu meydanda yaşamını yitiren işçi kadınların ve o gün kaybettiğimiz tüm sınıf kardeşlerimizin anılarını yaşatmak, özlem duyduğumuz bir dünyayı kurma mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları anmak için, Haziran isyanının kalbi olan Taksim Meydanı'ndayız. Geçmişimizi bugünle buluşturmak, bugünün mücadelesini geleceğe taşımak için bir kez daha buradayız" dedi.

Grup üyeleri, yapılan açıklamanın ardından Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı. Kadınlar, eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.

HY (CO)