SAMSUN'da bulunan tıbbi aletler firması üretim tesislerinde istihdamın yüzde 30'unu oluşturan kadın işçiler, erkeklerle birlikte torna, tesviye ve pres makinelerinde çalışıyor.
Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Bahadır Tıbbi Aletler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin üretim tesislerinde kadın istihdamın fazlalığı dikkat çekiyor. Tıbbi cihaz üretiminin yüzde 70'ini dünyanın dört bir yanındaki 100’e yakın ülkeye ihraç eden firmada 160 çalışanın 60'ını kadın işçiler oluşturuyor.
Evde oturmak yerine sanayide çalışmayı tercih eden kadınlar, bu zaman kadar erkek işçilerin çalıştığı torna, tesviye ve pres tezgahlarının başında demire şekil veriyor. Yoğun emek isteyen makinelerde erkek işçilerle çalışarak, tıbbi alet çeşitleri üreten kadınlar, görenlerin de takdirini kazanıyor. Kimi meslek lisesinde kimi ise sıfırdan başlayarak öğrendikleri işlerinden oldukça memnun olan kadın işçiler, şunları kaydetti:
"Mesleğimizden çok memnunuz. İşimiz erkeklerin yaptığı bir iş gibi gözüküyor ama öyle değil. Kadın yeter ki istesin. Kadın isterse yapamayacağı bir iş yoktur. İşimizi de severek yapıyoruz. Erkek meslektaşlarımızdan da iyi yapıyoruz."
17 bine yakın çeşit tıbbi alet üretiminin yapıldığı firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bahadır ise kadın işçilerden çok memnun olduklarını dile getirdi. Bahadır, "Gelişen teknolojiyle makine kullanımının artık bilek gücü gerektirmiyor. Tıbbi aletler üretimi her aşamasıyla çok titiz bir çalışma ve uzmanlık isteyen bir iş. Fabrikamızda 60 kadın personel var. Bunun birçok avantajını gördük. Öncelikle kadınların iş disiplini çok yüksek. İşlerine iyi motive oluyorlar. Bu sayede müthiş bir çalışma performansı yakaladık" diye konuştu.