BURSA’da 16 Şubat 2011 günü öldürülen ve katilleri hala bulunamayan Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Sema Karakoca, 3'üncü ölüm yıldönümünde Bursa Felsefe Kulübü ve kadın dayanışma dernekleri tarafından anıldı.
Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Sema Karakoca, doğum gününden bir gün sonra 16 Şubat 2011 tarihinde kayboldu. Cesedi 1 Mart’ta dere kenarında parçalanmış olarak bulunan genç kızın öldürülmesiyle ilgili tutuklanan 5 kişi 'delil yetersizliğinden' serbest bırakıldı. Dosyası Jandarmadan polise teslim edilen Sema Karakoca’nın katil veya katilleri ise hala bulunamadı.
Öldürülmesinin üzerinden bin 95 gün geçen Karakoca için Bursa Felsefe Kulübü, sivil toplum örgütleri, kadın dayanışma dernekleri basın açıklaması düzenledi. Almira Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Dişhekimi Gürkan Kaya, bu tür kadın cinayetlerinin binlercesinin gerçekleştiğini belirterek, toplumsal ayrıştırma, ötekileştirme, şahsi çıkar hesapları olan bir toplumda bu tür olayların yaşanabileceğini söyledi. Erkek ve kadın ayrımının olmaması gerektiğini vurgulayan Kaya şöyle konuştu:
"Kişisel çıkar hesaplarını bir kenara bırakalım. Toplumsal huzur için beraber mücadele edelim. Sema Karakoca olayları yaşanmasın. Genç kızlarımız, çocuklarımız, huzur ve barış ortamı içinde öğrenim görsünler. Eğitim için okullarına gönderdiğimiz çocuklarımızın parçalanmış cesetleri ile karşılaşmayalım. Sema Karakoca cinayetinin üzerinden bin 95 gün geçmesine rağmen olay faillerinin yakalanmayışı bizleri üzüyor. Umuyoruz ki güvenlik güçlerimiz, tüm mağdurların katil ve katillerini yakalayıp yüce adalete teslim edecek."
'ŞİDDET ÖNCE ZİHİNDE BAŞLAR'
Her şeyin önce insan zihninde düşünce olarak başladığını belirten Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şiddet de önce insan zihninde düşünce olarak başlar. Kadına şiddete, önce insan zihninde bir düşünce olarak son verilmeli. Şiddeti önlemek için felsefeye günlük hayatımızda daha fazla yer vermek zorundayız. Sağlıklı toplumlar sağlıklı düşüncelerle inşa edilir. Şiddeti önlemenin yolu felsefe ve felsefi düşüncedir.”