TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TUİK) 2013 Kasım ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatlar Endeksi (ÜFE) rakamları açıklandı. Madde bazlı değerlendirmede yurt genelinde kadın kabanı yüzde 14.89 ve patates yüzde 14.40 ile fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van, Bitilis, Muş, ve Hakkari bölgesinde de kadın botu yüzde 38.16 fiyat artışı ile ile 'zam şampiyonu' oldu.
TUİK, Van'da 2013 enflasyon rakamlarını açıkladı. Bura göre TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0.01, bir önceki yılın kasım ayına göre ise yüzde 7.32 oranında artış gösterdi. Van, Bitlis, Muş ve Hakkari bölgesine ait TÜFE ise, bir önceki aya göre yüzde 0.40'lık bir artış olurken, bir önceki yılın Kasım ayına göre ise, yüzde 7.41 oranında artış meydana geldi. Ülke genelinde aylık olarak en yüksek artış yüzde 3.27'lik oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1.34 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Yurt genelinde kadın kabanı yüzde 14.89 ve patates yüzde 14.40 ile fiyatı en çok artan maddeler olurken Van, Bitlis, Muş ve Hakkari bölgesinde kadın botu yüzde 38.16 ile en çok zamlanan ürün oldu. Bayan botunuda yüzde 26 ile elektrik süpürgesi takip etti. Van'da Kasım ayında fiyatı en düşük ürün ise, yüzde 31.49'luk oranla 'çarliston biber' oldu. Türkiye genelinde ise, yüzde 32.14 oranında değer kaybeden portakal en fazla ucuzlayan ürün oldu.
ALAN DA, SATAN DA MUTSUZ
Kadın botunun en çok zamlanan ürün olması Van'da ayakkabı mağazaları ve pazarlarda satış yapan esnafı da etkiledi. Esnaf, müşterilerin kadın botu fiyatlarını çok yüksek bulduklarını bu nedenle satışlardan memnun olmadıklarını söyledi. Van'da bulunan halk pazarında alışveriş yapan Zeynep Eriç, "Havalar soğuk ve bot ihtiyacımız var. Evde 4 kişiyiz bot alamıyoruz. Kızım için geldik ama fiyatlar çok yüksek" diye konuştu.