Cavit AKGÜN/ MUĞLA, () - MUĞLA'nın Ula İlçesi'nin Akyaka Mahallesi'ndeki 'Kadın Azmağı' her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Gökova Körfezi'ne dökülen azmak, onlarca hayvan ve farklı bitki türlerine ev sahipliği yapıyor.
25 yıl öncesine kadar kimsenin bilmediği küçük bir balıkçı köyü olan ve Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2011'in Haziran ayında Sakin Şehir ilan edilen Akyaka Mahallesi, Kadın Azmağı'na gerçekleştirilen tekne gezileriyle cazibe merkezi oldu. Farklı hayvan türleri, bitki yapısının çeşitliliği ve berrak akan suyu ile doğal bir akvaryumu andıran Kadın Azmağı'nı 5 yılda yaklaşık 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist gezdi. Gökova Körfezi'nde denizden içeriye doğru 1.5 kilometre uzunluğundaki doğa harikası azmağı teknelerle gezen turistler, değişik bitki ve hayvan türlerini görme fırsatı buluyor.
Birbirlerine yakın yüzlerce tatlı su kaynağından oluşan Kadın Azmağı, bir ana kolun yanı sıra Gökova Sazlığı'na doğru uzanan birçok yan kola da sahip. Yan kolların bazı bölümlerinde ise sazlıkların oluşturduğu tüneller bulunuyor. Denize yakın olmasına karşın berrak, derin ve yüksek debili akan derede yetişen tatlı su bitkilerinin boyları ise bazen 4- 5 metreyi buluyor.
Kadın Azmağı'nı görmek için her yıl binlerce turistin yöreye geldiğini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, bu doğa harikasına herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Başkan Gürün, "Kadın Azmağı, içinde barındırdığı canlılar ve ekolojik yapısı bakımından tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. Her yıl binlerce turist, sadece burayı görmek, tekne turlarına katılmak ve azmak üzerinde bulunan restoranlarda balık yemek için yöremize geliyor. Azmağı korumamız gerekiyor. Herkes duyarlı olmalı" dedi.

CA(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)