Kadir SABUNCUOĞLU / ERZURUM, () - RİZE, Artvin, Erzurum üçgenindeki Kaçkar Dağları'nın doruğunda elektrik yüklü bulutlarla karşılaşan biri Rus 3 dağcı, ölümden döndü.
Erzurumlu rehber Bülent Erkan, Rus Olga Musayev, Ahmet Hazar birlikte 25 Haziran günü Artvin'in Yusufeli İlçesi'ne bağlı Olgunlar kampından saat 06.00'da tırmanışa geçerek saat 13.00'te Kaçkarlar'ın karla kaplı zirvesine tırmandı. Deniz seviyesinden 3 bin 937 metre yükseklikteki zirveye ullaştıktan 10 dakika sonra saçlarının kirpi gibi dikildiğini belirten Erkan, "Zirve keyfini tam yaşayamadık. Etrafta şimşekler çakıyordu. Baktık saçlarımız dikeliyor, vücudumuzda karıncalanma oluyor. Çantalardaki metal eşyalar titretmeye başladı. Hemen ekibi koşar adım zirveden indirdim" dedi.
Erzurum'dan 24 Haziran günü yola çıkarak Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Olgunlar Köyüne giden rehber Bülent Erkan ile dağcılar Ahmet Hazar ve Olga Musayev, çiçeklerle kaplı vadiye çadır kampı kurdu. Geceyi Olgunlar'da geçiren ekip, saat 06.00'da Kaçkar Dağlarının zirvesine tırmanmaya başladı. Üzeri hala buzla kaplı Deniz Gölünden geçerek 7 saatlik bir tırmanışla saat 13.00'de deniz seviyesinden 3 bin 937 metre yükseklikteki zirveye tırmandı. Çevresi tamamen buzla kaplı zirvede kazma ile 'zirve defterini' karların altından çıkaran dağcılar fotoğraf çekerken, çevredeki elektrik yüklü bulutların etkisini hissetti. saçları diken diken olan ve vücutlarında karıncalanma hisseden dağcılar, olası tehlikeyi fark edince hemen inişe geçti.
'SAÇLARIMIZ KİRPİ GİBİ DİKİLDİ'
Kaçkar Dağlarının güneyindeki Erzurum'un İspir İlçesi'nde yaşayan ve yörede 'Dağların oğlu' olarak tanınan Bülent Erkan (33), buzulda ip ve kazma kullanarak tırmanış yaptıklarını belirterek şunları anlattı:
"Zirve keyfini biraz uzun tutmak istedik ama korkudan yaşayamadık. Zirvenin çevresinde şimşekler çakıyordu. Hava bulutluydu. Önce saçlarımız kirpi gibi dikilmeye başladı. Ardından vücudumuzda karıncalanmalar. Sonra da çantalardaki demir, metal aksamlı parçalar titreşti. Bunlar elektrik yüklü bulutların habercisi gibi geldi bana. Ölüm korkusu yaşadık. Hemen ekibi koşar adımlarla zirveden indirdim. 100 metre kadar aşağı indikten sonra rahat bir nefes aldık. Zirveden uzaklaşınca tehlike kalmadı. Yıllardan beri dağlara çıkarım ilk kez böyle bir durumla karşılaştım."
KESİNLİKLE CEP TELEFONU KULLANILMAMALI
Dağcıların Kaçkarlar'da yaşadığı durumla ilgili olarak Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, benzer bir tehlikeyi Aladağların (Niğde) doruğu Demirkazık'ta yaşadığını belirtti. Alaattin Karaca, "Yağışlı ve bozuk havalarda çok net hissediliyor. Kesinlikle cep telefonu kullanılmamalı. Çantalardaki metal ve mıknatıslı eşyaları hemen atmak lazım. Ardından hiç vakit kaybetmeden zirveyi terk etmek en iyisi" dedi.
FOTOĞRAFLI