TÜRKİYE Havayolu Pilotları Derneği'nin (TALPA) olağan Genel Kurulu Atatürk Havalimanı Dışhatlar Terminali Ali Sürmen Toplantı Salonu'nda başladı. Toplantıda geçtiğimiz hafta kaçırılmak istenin uçağın kaptanı İlyas Karagülle, o anda yaşadıkları ve sonrasını anlattı.
TALPA'nın İkinci Başkanı da olan Kaptan Pilot İlyas Karagülle, çok sayıda gazetecinin katıldığı Genel Kurul'da faaliyet raporunu okudu. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran İlyas Karagülle, korsanın bomba taşıdığı ihtimalinden daha çok, Soçi'ye yönelmesi halinde beraberinde kendisini izleyecek Rus savaş uçaklarının kendisini düşündürdüğünü söyledi. İlyas Karagülle, "Bence bomba tehdidinden daha büyük bir tehdit vardı. O da önleme uçakları tarafından bir korsanın olduğu bir uçağın, bir olimpiyatın olduğu yere yaklaştırılmayacağı idi" dedi. İlyas Karagülle bu olayın bu şekilde sonuçlanmasının 35 yılın bir tecrübesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu olay nedeniyle tüm basın mensubu arkadaşlarıma gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca tüm aileme dostlarıma camiadaki arkadaşlarıma sürecin sonrasında beni yalnız bırakmadıkları için şirkete teşekkür ediyorum.
Hiç kimsenin burnunun kanamadığını gördünüz. Söyleyebileceğim en önemli şey bu mesleğin gerçekten tecrübeye ve deneyime ihtiyacı olduğudur. Bu olay bunun kanıtıdır.
Bu uçuşta yapılan ve yaptığım ve diğer arkadaşlarımın da disiplinle uyduğu talimatlarıma ve tüm görevlilerle yaptığımız konuşmalara koordine içersinde gerçekten 35 yılın bir özetidir bu."
ORMANLARIN ÜZERİNDEN GELDİK
Kaptan Pilot İlyas Karagülle niçin Sabiha Gökçen'e inmeye karar verdiği şeklindeki soruyu ise şöyle cevapladı:
"Ben bu kararı verirken her şeyi değerlendirdim. Rusya hava sahası içerisinde , daha doğrusu Ukrayna hava sahası içersinde uçuyorduk. Böyle bir olay başımıza geldi. Kaçırma olduğunu anladıktan sonra yanımdaki arkadaşımla bu konuyu güzel bir şekilde planladık. Sonra aklımdan geçen tüm düşünceleri içersinde daha önce ve o anda Rusya’da Soçi’de Kış Olimpiyatlarının olduğunu ve korsanın da oraya gitmek istediğini değerlendirdiğimde Rusların uçağı oraya indirmeyeceklerini düşündüm.
Bence bomba tehdidinden daha büyük bir tehdit vardı. O da önleme uçakları tarafından bir korsanın olduğu bir uçağın, bir olimpiyatın olduğu yere yaklaştırılmayacağını kesinlikle düşündüm. Başımıza bu gelebilirdi. Ayrıca oldu da indik, bir operasyon yapılsaydı ki, sonucun muhakkak operasyona gidileceğini biliyordum. Onların özel tim operasyonunu biliyorsunuz. Rusya'da daha önce izlediğimiz haberlerden önceki yıllarda basit bir baskında bile, bir özel tim operasyonunda birçok masum insanın öldüğünü düşündüğümde yolcunun bir çoğunun burada kaza kurşununa gidebileceğini düşündüğüm için öncelikle bu kararı Türkiye üzerine dönmek olarak verdim. İstanbul Sabiha Gökçen kendi kullandığım meydan, en kolay operasyon yapılacağını düşündüğüm bir meydandı. Direkt deniz üzerinden ve ormanların üzerinden gelerek korsanın kesinlikle denizden karaya çıkıp Soçi'ye benzer şeklide uçağın indirilmesi gerektiğini düşündüm. Karartma yapmadım aksine içeriyi aydınlattırdım. Çünkü aydınlık bir alanda dışarısı karanlıksa , içerden dışarıyı görmek daha zordur. Ayrıca da korsana yapılacak bir baskında onun bütün hareketleri herkes tarafından görülebileceğini düşündüm."
ARKAMDAN GELMELERİNİ İSTEDİM
Karagülle "Türk savaş uçağı ile bir temasınız oldu mu?" şeklindeki bir soruya, "Sadece arkamdan gelmelerini istedim. Başka temasım olmadı. Tabii ki 11 Eylül olaylarından sonra uçak kaçırma olaylarında uçak emniyet altında indirilinceye kadar savaş uçakları eşlik ediyor. Onlara kendilerini göstermeyecek bir şekilde arkamdan gelmelerini ikaz ettim. Onlar da uydular. Kendilerine teşekkür ediiyorum. Bu arada korsanı yanıltmak için 'Soçiye iniyoruz' anonsu yaptım. Bunu birkaç kez İnilizce ve Türkçe olarak yaptım. Korsana tercüme ettiler. Yolcumuz da dahil olmak üzere İstanbul Sabiha Gökçen'e indiğimizi bilmedi. Daha sonra öğrendiler" diye cevap verdi.
KURTARMA TİPLERİ HER KAPIDAN GİRDİ
Kurtarma timlerinin her kapıdan girdiğini belirten İlyas Karagülle, "Bu olay benim üzerimde fazla travma yaratmadı. Çabuk geçirdik. Asıl üzüldüğüm konu, ailelerimiz bu konuda hala travma içersindeler. Bizi sevenler için daha zor geçti" dedi.
Bu arada, TALPA Genel Kurulu'nda seçim sonuçlarının akşam saatlerinde belli olacağı bildirildi.