AMASYA kent merkezinde boş bir arazide kaçak kazı yapıldığını fark eden çevre sakinleri, yetkililere haber verdi. İhbarın ardından harekete geçen Müze Müdürlüğü'nce bölgede kalıntıların olduğu saptandı ve kurtarma kazısı başlatıldı. Kazıda, M.S. 3 veya 4'üncü yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen belediye ya da meclis binasının toplantı salonu ve salon zeminindeki mozaik taban bulundu. Mozaik tabanda yer alan tanrıça tasfiri ise dikkat çekti.
Helvacı Mahallesi'ndeki İmam Hatip Lisesi'nin alt tarafında bulunan boş bir arazide 10 gün önce kaçak kazı yapıldığını fark eden çevredekilerin haber vermesi üzerine Müze Müdürlüğü yetkileleri harekete geçti. Durumun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da bildirilmesinin ardından bölgede kurtarma kazısı başlatıldı. 
Kazı sonrasında meclis ya da belediye binası olarak kullanıldığı tahmin edilen binanın toplantı salonuna ulaşıldı. Salonun zeminin de bulunan mozaik işlemelerin M.S. 3 veya 4'üncü yüzyıl Roma dönemine ait olduğu anlaşıldı. Mozikte koruyucu tanrıça Ktisis tasfirinin olduğu belirtildi.
Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, kazı alanına giderek çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı. Ardından bulunan tarihi kalıntılar hakkında bilgi verdi. Amasya'nın tarihine ışık tutacak kalıntıların bulunduğunu söyleyen Vali Çomaktekin, "Kazı sonucu Roma dönemine ait belediye veya meclis binası olduğunu tahmin edilen bir oda ve tabanında da mozaik çıktı. Antik çağdan kalan bu mozaik tabanlı mekan alanı 80 metrekaredir. Taban mozaiğinde iki adet figürlü merkezi göbek bulunmakta ve bu göbeğin etrafında da geometrik desenli panolar ve kuşaklar yer almakta. Birinci figürlü kuşak, deniz dalgası motifli bordür ile çevçevelenmiş göbek içerisinde gövdenin üst yartısı cepheden tasvir edilmiş, saçları ortadan ayrılmış, saç bantlı uzun saçlı, sol elinde bitki dalı ile ucu kıvrık asa tutan ve başının yanında Grekçe 'IIAPE BOAH' yazısı bulunan bir figür betimlemesi bulunuyor" dedi.
Vali Çomaktekin ikinci figürde gövdesinin üst yarısı cepheden kısa dalgalı saçlı, saçları ortadan ayrılmış, saç bantlı tebessüm eden, sağ eli gögüs hizasına kalkmış tasvir yer aldığını söyleyerek, "Bu tasvirdede yine Grekçe Kti-Cic (Ktisis) yazısı bulunuyor. Bu figür ve yazısı cömert bağış veya vakıf anlamına gelen aynı zamanda iyi dilek olarak tanımlanan Doğu Roma ve Bizans döneminde ev, hamam ve kilise tabanlarına koruyucu tanrıça tasviri olarak yer almıştır" diye konuştu. Vali Çomaktekin, kalıntıların bulunduğu alandaki kazıların devam edeceğini mozaiklerinde koruma altına alınacağını söyledi.
Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir ise bölgenin antik bir yerleşim yeri olduğunu bildiklerini belirterek, "Yaptığımız kurtarma Kazsı sonunda burada salon ve salonun tabanında bozulmamış bir vaziyette duran mozaikle karşılşaşmamız bizim için bir sürpriz oldu" dedi.