MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasından etkilenen Japonların hazırladığı, kendi kültürüne göre hasta veya yaralı kişilere iyileşmesi niyetiyle yapılan kağıt katlama sanatıyla yapılmış 5 bin turna (origami), ilçeye getirildi.
Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasından etkilenen ve acılara ortak olmak isteyen Japon Rika Minamitani, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Başkan Yardımcısı eşi Taichi Minamitani'nin de desteği ile kağıttan turna kuşu yapımına başladı. 5 bin kağıt turnalardan bin 850'si Japonya'da, geri kalanı Türkiye'de 200 kişilik bir ekibin çalışması sonucu tamamlandı. Türkiye'de yaşayan Rika Minamitani, eşi Taichi Minamitani ve 1.5 yaşındaki kızı Sokura ile kağıttan turnaların teslimi için önce Manisa Valiliği'ni ardından Soma Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Minamitani ailesine Türk- Japon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Emin Özdamar da eşlik etti. Bin turna kuşu Valiliğe, 4 bin turna da Soma Kaymakamlığı'na teslim edildi.
Valilik ziyareti sonrası açıklama yapan Türk- Japon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Emin Özdamar, "Turna kuşunun geçmişi Horişima'ya dayanır. Bunlardan bin adet yapıldığı zaman geçmişlere rahmet, kalanlara sağlık, hızla iyileşme ve barış anlamına geliyor. Minamitani ailesi 1995 yılında Japonya'nın Kobe şehrinde Büyük Hanshin Awaji depremini yaşamış bir ailedir. Yani bir yakını kaybetmenin, sevdikleri kaybetmenin acısını biliyor. Bu nedenle ne yapabilirim düşüncesiyle 12 Haziran'da böyle bir çalışma başlatıyorlar. Yaklaşık 200 kişiyle birlikte Soma'da maden faciasın da hayatını kaybeden madenciler ve onların aileleri için Origami yapmaya başlıyorlar" dedi.
Soma faciasının acısının Japon halkını da derinden üzdüğünü dile getiren Senba-zuru aktivitesinin (origami çalışmalarının yapıldığı topluluk) öncüsü Rika Minamitani, "Soma, sadece Türk vatandaşları için değil, yabancıları da büyük bir acıya boğdu. Vefat edenlerin ruhları ve yaralı işçilerin bir an önce iyileşmesi için dualar ettik. Aynı zamanda ailelerin ve yakınlarının kalplerindeki yaraların iyileşmesi için de dua ettik. Bu dileklerimi göstermek içinde 5 bin adet kağıttan turna yaptık" diye konuştu.

FOTOĞRAF