İZTUZU’nu Kurtarma Platformu üyeleri, Muğla’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Sahili’nde Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nin (DEKAMER), caretta caretta şeklinde yeni rehabilitasyon merkezi yapmasını engellemesi için Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’den yardım istedi.
Platform üyeleri Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Muğla Temsilcisi Okyay Tirli, Kaptan June Kaplumbağaları Koruma Vakfı Başkanı June Haimoff, Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Berna Babaoğlu Ulataş, Seba Çobanoğlu, Murat Demirci, Dalyan Kent Konseyi Başkanı Meral Metin, Dalyan Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Meral Panel Vali Güvençer’i makamında ziyaret etti. Platform üyeleri adına konuşan Okyay Tirli, rehabilitasyon merkezi yapımı kararının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandığını hatırlatarak şunları söyledi:
"DEKAMER’e caretta caretta rehabilitasyon merkezi yapılması için İztuzu Sahili’nde 22 bin metrekarelik alan tahsis edilmesine karşıyız. Rehabilitasyon merkezinin bin 100 metrekarelik alana yapılacağı belirtiliyor. Ancak biz daha geniş alana yapılacağını düşünüyoruz. Biz rehabilitasyon merkezi yapılmasına karşı değiliz. Yerine karşıyız. İztuzu Sahili caretta carettalar gibi diğer çeşitli hayvanların da üreme ve barınma yeri. Zengin bir ekosisteme sahip. Göçmen kuşların göç yolu üzerinde. Rehabilitasyon merkezinin İztuzu Sahili’ne değil Dalyan’da yapılması gerektiği kanısındayız."
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer de İztuzu Sahili’nin doğal zenginlikleriyle dünya çapında bir yer olduğunu belirterek, “Bu nedenle konuyla ilgili gerekenleri yapacağım. İnceleme yapılması için gerekli birimleri uyaracağım” dedi.