Cihan KAYA/ ORTACA, (Muğla), () - MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Mahallesi'nde bulunan, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının önde gelen üreme merkezlerinden İztuzu plajında, Let's Do It (Haydi Yapalım) projesi çerçevesinde, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) gönüllüleri ve vatandaşlar temizlik yaptı.
Yağışlı hava nedeniyle katılımın düşük olmasına rağmen DEKAMER gönüllüleri ve vatandaşlar, İztuzu plajında temizlik yaptı. Kumsalın çevresinde ve yakınındaki ormanlık alanda yapılan çalışmada 283 kilogram çöp toplandı. Toplanan atıkların yaklaşık yüzde 60'ını plastik, yüzde 30'unu cam, geriye kalanlarını ise metal ve kumaş içerikli çöpler oluşturdu.
DEKAMER'de gönüllüsü Çisem Sezgin, dünyaca ünlü İztuzu kumsalının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta carettaların üreme sahası olduğunu hatırlattı. Let's Do It projesi çerçevesinde kumsalda temizlik yaptıklarını belirten Sezgin, "Temizlikte plastik, cam şişe, piknikçilerin bıraktığı mangal, gözlük, kıyafet, branda gibi malzemelerden oluşan 283 kilogram çöp toplandı. Özellikle yazın buraya tatil için gelen vatandaşların kullandıkları yeri temiz bırakması çok önemli. Doğa kirletilmemeli" dedi. Sezgin, temiz çevre bilincinin oluşması açısından, bu tür etkinliklerin öneminin altını çizdi.
CK(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)