BURSA Büyükşehir Belediyesi’nin tarih ve kültürel mirası tespit çalışmaları sırasında havadan fotoğraflama yapılırken bulunan 1600 yıllık bazilika formundaki kilise kalıntısına Sualtı Fotoğrafçısı Tahsin Ceylan ve Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen dalış yaparak görüntü çekti.
İznik’te ilçe aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında, 1,5- 2 metre derinliğinde, bazilika formundaki kilise kalıntısına dalış yapmak amacıyla sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan, Bodrum Müzesi Arkeoloğu Emre Savaş ve Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen Bursa Valiliği’nin daveti üzerine İznik’e geldi.
Tahsin Ceylan ve Emre Savaş tüple, Şahika Ercümen ise tüpsüz dalarak bazilikayı görüntüledi. Dalış sırasında biri kapalı iki mezar bulundu. İznik Müzesi arkeologlarının tekneyle yakında takip ettiği ekip, yaklaşık 2.5 saat dalış yaptı. İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Belediye Başkanı MHP’li Kadri Eryılmaz ve Bursa İl Kültür ve Turizm müdürü Ahmet Gedik, çalışmaları kıyıdan izledi.
Doğu Roma döneminde yapılan ve deprem nedeniyle sualtın kaldığı tahmin edilen uzunluğu 29 metre, eni 17.5 metre olan bazilikanın blok taş ve mermerden inşa edildiği sanılıyor.
ZİNKİ'TE REKOR KIRMAK İSTİYOR
Daha önce Van’da görev yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun daveti üzerine İznik’e geldiğini belirterek, Van Gölü’ne yaptığı 61 metrelik irtifa dalışı gibi İznik Gölü’ne de dalmak istediğini söyledi. Şahika Ercümen, şunları söyledi:
"Van Gölü'ne dünya denemesi için dalmıştık. Hem özel bir hikayesi vardı. Bugün ise tarih kokan İznik Gölü'ndeyim. Tarihi bazilikanın bulunduğu alana nefesli dalış yapacağım. İznik Gölü altındaki tarihi görüntüleyip şahitlik edeceğiz. Burası ileride dünyaya açılan özel dalış noktası olabilir. Vali Karaloğlu ile görüşüp, dalışa netlik kazandıracağız. 84 metre derinliğe sahip İznik Gölü’nde farklı bir rekor kırabilirim."