İZMİT'te düzenlenen çalıştayda sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için yapılması gerekenler ele alındı.
Kocaeli'nin metropol ilçelerinden Başiskele'deki Welborn Otel’de düzenlenen Sokak Hayvanlarının Rehabilitasyonu Çalıştayı'na Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul, Adapazarı, Bursa, Yalova ve Düzce illerinin ilgili müdürlük yetkilileri, yerel yönetimlerde görevli veteriner hekimler, Kocaeli Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin öğretim görevlileri katıldı. Toplantıya, sivil toplum kuruluşları ve hayvan sever vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Çalıştayın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, rehabilitasyon için bölgede yapılan çalışmaları anlattı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise hayvan haklarına dikkat çekerken, sokak hayvanlarını koruma ve kollamanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Karaosmanoğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak sokak hayvanlarına yönelik elimizdeki bütün imkanları seferber ettik. Sokak hayvanlarımız için büyük bir tesis inşa ediyoruz. Bu havyan barınağımızı şubat ayının sonuna doğru hizmete geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Çalıştayda, sahipsiz hayvanların ilçeler bazında envanterinin çıkarılması için izlenecek yol haritası da belirlendi. İlçelerde beslenme noktalarının belirlenmesi için komisyon oluşturulmasına karar verildi. Bu konularda dikkat edilecek hususlar anlatıldı. Pet shoplarla ilgili denetimlerin arttırılması gerektiğine de dikkat çekilen toplantıda hayvanların satışı sonrasında da takip edilmesi kararlaştırıldı. Kayıt dışı evcil havyan üretimi yapıp internet üzerinden satış yapanlara karşı da mücadele yöntemleri konuşuldu. Hayvan sevgisiyle ilgili halkı bilinçlendirme amacıyla izlenecek yöntem belirlendi. Bakımının uygun koşullarda yapılmadığı belirlenen evcil hayvanların da sahiplerinden alınması önerisinde bulunuldu.