ANMA TÖRENİ SALONDA DEVAM ETTİ
Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulup, saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Atatürk’ü ölümünün 75’inci yıldönümünde anma törenlerine, İzmir Valiliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) organizasyonuyla Sabancı Kültür Merkezi’nde devam edildi. Buradaki törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam ve Mehmet Ali Susam, kamu kurum ve kuruluşunun temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü hasret ve özlem ile andıklarını söyledi. Atatürk’ün konuşmalarından eğitim ve bilime verdiği önemin anlaşılacağını söyleyen Rektör Füzün, "Atatürk, akıl ve bilimi benliği ile özleştiremeyen milletlerin gelişmişlikte geri kalacağına değinmiştir. Bu yüzden en önemli reformlar bilim, eğitim ve teknoloji alanında gerçekleşmiştir. Tevhidi Tedrisat ile eğitim konusunda reform yapılırken, kadın hakları konusunda da önemli reformlar yapıldı. Ulu Önder kız çocuklarının eğitimine çok önem verdi. Günümüzde bu çalışmanın meyvelerini üniversitelerdeki kadın akademisyen sayısından anlayabiliriz. Atatürk dünyanın en büyük devlet adamlarından biridir. Ulu Önder eğitim ve bilim ile bir ülkenin gelişeceğini çok iyi biliyordu. Ulu önderin gösterdiği yol aklın ve bilimin yoludur. Biz de Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolun her zaman takipçisi olacağız" dedi.
Konuşmanın ardından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri tarafından okundu. Selanik Atatürk Evi’nde yapılan 'Atatürk ve Selanik', 'Atatürk ve Manastır', 'Atatürk ve İstanbul', 'Atatürk ve Ankara' ve 'Atatürk ve Çocuk' konulu kısa filmlerin gösterimi sonrası DEÜ Devlet Konservatuarı dinletisi, Kurtuluş Savaşı yıllarından barkovizyon gösterisi eşliğinde sunuldu. Etkinlik DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi Enstitüsü tarafından hazırlanan Selanik ve Atatürk Afiş Sergisi’nin gezilmesi ve Ulu Önder Atatürk’ün sevdiği bir içecek olan Hardaliye’nin ikram edilmesiyle son buldu.

Cihan DURAK/İZMİR, ()