İZMİR, () - İZMİR'de, 20 kaçağı Yunanistan'a götürmek isteyen 3 organizatör, polis ekiplerinin yaptığı takip sonucu yakalandı. Kaçakların bulunduğu minibüs, takip olup olmadığını anlamak için sürekli olarak farklı ilçelere giderken, polis ekipleri MOBESE'den izlediği kaçakların bulunduğu minibüsü, Gümüldür'de durdurdu. 10'u Eritre ve 10'u Suriye uyruklu olmak üzere toplam 20 mülteci yakalandı. Polisin ikinci operasyonunda ise 23 kaçak yakalanırken, 4 organizatör de gözaltına alındı.

Ege Denizi’nde yasadışı yollarla yurtdışına kaçmak isteyen göçmenlerin bulunduğu teknenin batıp, 22 kişinin hayatını kaybetmesiyle, İzmir Emniyeti Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, insan kaçakçılığına yönelik çalışma başlattı. Ekiplerin yaptıkları istihbarat çalışması sonucu Basmane Semti'nde bazı mültecilerin yasadışı yollarla Yunanistan'a gideceklerini öğrendi. Bunun üzerine ekipler, Basmane'de bulunan Oteller Sokağı'nı izlemeye aldı. Yapılan takip sonunda 20 mültecinin bir minibüse bindirildiğini tespit etti. Ekipler, değişik adreslere uğrayan minibüsün 3 organizatörü de minibüse aldığını belirledi. İçinde 20 kaçağın bulunduğu minibüs, takip edilmemek için önce Karşıyaka'ya daha sonra da Bornova İlçesi'ne gitti.
Sürekli adres değiştiren minibüs, polis ekipleri tarafından uzaktan ve MOBESE'den saniye saniye takip edildi. Bornova'dan sonra minibüs, Konak'a dönerken minibüsteki organizatörler takip edilmediklerini anladıktan sonra minibüs Gümüldür'e gitmek için yola çıktı. Gümüldür'de durdurulmak istenen minibüs uyarıladı uymayıp kaçmaya başladı. Polis ekiplerinin kovaladığı minibüs şoförü, hareket halindeyken araçtan atladı. Minibüs de yoldan çıkarak mandalina bahçesinde ağaca çarparak durdu. Kaza sonrasında minibüste bulunanlar kazayı yara almadan kurtuldu. Polis ekipleri, 3 organizatörle 20 mülteciyi yakaladı.
Polis merkezinde ifadeleri alınan 10'u Eritre ve 10'u Suriye uyruklu olmak üzere toplam 20 mültecinin 10 kişilik zodyak botla Yunanistan'a götürülecekleri öğrenildi. Gözaltına alınan organizatörlerin işlemleri bittikten sonra adliyeye sevk edilecekleri öğrenilirken, kaçakların sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği bildirildi.
Polis, denetimler sırasında Basmane Oteller Sokağı'nda, aynı şekilde bir minibüse 23 mültecinin bindirildiğini tespit etti. Kaçakları yasadışı yollarla yurtdışına götürmek isteyen 4 organizatör, takip sonucu Urla'da yakalandı. Kaçakların alınan ifadelerinde, organizatörlerle kişi başı bin dolara anlaştıkları öğrenildi. Kaçakları balıkçı teknesi ile Yunanistan'a götürmek isteyen organizatörlerden 2'si ifadesi alındıktan sonra 2'si de çıkarıldığı mahkemede tutuksuz yargılamak üzere serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 22 Suriye ve 1 Eritre uyruklu 23 mültecinin ise işlemleri bittikten sonra sınır dışı edileceği belirtildi. 
İki ayrı operasyonda 43 kaçağı ve 7 organizatörü yakalayan İzmir Emniyeti Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Basmane'de bulunan Oteller Sokağı'nda denetimlerini arttırdı. Oteller Sokağı'na giriş çıkış yapanların sürekli olarak incelendiği öğrenilirken, kentte bulunan ve kayıt altındaki yabancıların her gün kontrol edildiği bildirildi.

YY (RT) (FOTOĞRAFLI)