Utku BOLULU/İZMİR, ()- İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin park ve bahçeleri kapsayan hizmet alımı ihalesini kaybeden belediye şirketi İZENERJİ Şirketi'nde çalışan işçiler ve bağlı oldukları DİSK'e bağlı Genel- İş Sendikası yetkilileri, taşeron sistemine karşı aileleriyle birlikte eylem yaptı. İşlerini taşerona teslim etmeyeceklerini belirten işçiler CHP, AK Parti ve MHP'li İzmir milletvekillerine taşeron sisteminin kaldırılması için TBMM'de çalışma yapmaları çağrıda bulundu.
Büyükşehir Belediyesi'nde yine taşeron krizi yaşanıyor. Park ve bahçelerde çalışan 1170 kişiyi ilgilendiren Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan hizmet ihalesinde yarışan belediye şirketi İZENERJİ ile taşeron firma Dermar aynı tutarda teklif vermelerine karşın bilançosu daha iyi olduğu gerekçesiyle ihaleyi Dermar kazandı. Büyükşehir Belediyesi şirkete tebligatı yaptı. Ancak Kamu İhale Kurumu'na işin kamu hizmeti olması, işin daha sağlıklı yürütüleceği gibi gerekçelerle itirazda bulundu. Taşeron firma ise basına yaptığı açıklamada işçiye haklarını vereceğini, sendikanın muhatapları olmadığınI ve mevcut işçiler gelmezlerse yeni işçilerle işe başlayacağını açıkladı.
Taşeron firmanın kazanmasıyla hak kayıplarına uğrayacaklarını, işsiz kalacaklarını belirten DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, işçiler ve aileleri bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde 'Taşerona geçit yok' eylemi yaptı. Belediye önüne gelen sayıları 1000'i geçen işçi ve ailelerinden oluşan topluluk, 'İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız' sloganı attı. İşçiler 'İşimize ekmeğimize göz koyanlara izin vermeyeceğiz' pankartı açtı.
Bazı işçiler üzerlerini kefene benzettikleri beyaz kumaşlarla sardı. Boyunlarına da 'Taşeron iş cinayetidir, Taşeron köleliktir, zulümdür, ölümdür' pankartları astı. İşçi çocukları da eyleme balonlarıyla geldi. Eylem sırasında bazı işçiler Büyükşehir Belediyesi 6. katından aşağıya doğru 'Taşerona geçit yok' pankartı astı. Bu işçilerin pencerenin dışına çıkması heyecan yarattı.
Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Tamer Şanlı, taşeronlaşmanın örgütsüz, güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışma olduğunu, açlık sınırının altında bir ücret olduğunu söyledi. Şanlı “Bu nedenle kimse bize taşeronda haklarımızın kaybolmayacağı yalanı anlatmasın. TBMM'de torba yasada taşeronlaşmayla ilgili madde de var. Ancak bu madde taşeronu yaygınlaştırmak ve yasal güvence altına almayı kapsıyorödedi. CHP, AK Parti ve MHP İzmir milletvekillerini taşeronlaşmaya karşı samimi mücadeleye çağıran Şanlı, işçi lehine bir yasa çıkması için mücadele etmelerini istedi.
Dermar Şirketi'nin yaptığı açıklamalara da tepki gösteren Şanlı, "Boşuna beklemeyin. Hiçbir arkadaşımız gelip sizden iş istemeyecek. Çalışmayacağız. Bizler park bahçe işçileri başta olmak üzere İZENERJİ işçileri olarak işyerlerimizi size teslim etmeyeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan da yanımızda durmasını, mücadelemize destek vermesini bekliyoruz. Belediye olanaklarının taşerona verilerek işçilerin emeğinin karşılığının birilerinin cebine girmesine izin vermeyin. Yetkilerinizi kullanın. İş deneyimi ve tecrübesi olmayan insanlara belediyenin işlerini yapılması İzmir halkına zarar verecektir" dedi.
Şanlı, taşeronlaşmanın ortaya çıkardığı sorunların ortadan kalkması için önerilerinin
taşeron sistemi yasaklanması, herkese güvenceli iş olanağı sağlanması olduğunu söyledi. Ayrıca Kamu İhaleler Yasasının değiştirilmesi, belediyelerin asıl işlerini direk belediye şirketlerine vermelerinin gerektiğini belirten Şanlı, "Taşeron çalışmaya son verilmeli. Taşeron şirketlerde çalışan işçileri kadro verilmelidir" dedi.
Şanlı, 8 Eylül'den itibaren belediye önünde 24 saat sorun çözülene kadar beklemeye başlayacaklarını 22 Eylül'de ise milletvekilleri ve DİSK yöneticilerinin de katılımıyla miting yapacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI