İZMİR Metrosu’nda, engellilerin kullanımına uygunluğun simgesi olan 'Kırmızı Bayrak' göndere çekildi. Kırmızı bayrak töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'Lİ Aziz Kocaoğlu, "Engelli vatandaşlara layık olmaya çalışıyoruz" dedi.
İzmir Metrosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kırmızı Bayrak Komisyonu Yönetmeliği' doğrultusunda engelli kullanımına uygunluk kriterlerini sağlayarak İzmir’de ilk 'Kırmızı Bayrak' alan kuruluş oldu. Konak Metro İstasyonu girişinde bu nedenle düzenlenen törende, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kırmızı Bayrak belgesini İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev’e verdi. Kocaoğlu ve Alev daha sonra İstasyon girişindeki göndere üzerinde 'ENGELSİZMİR' yazan bayrağı çekti.
CHP mlletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu’nun da katıldığı törende konuşan Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında engelli dostu kent seçildiğini, 30 Kasım- 3 Ekim 2013 tarihleri arasında ise engellilerin sorunlarının masaya yatırıldığı uluslararası nitelikte Engelsizizmir Sempozyumu'nu gerçekleştirdiğini söyledi. Bu kapsamda işyerini, binasını, şirketini engelli kullanımına uygun hale getirenlere Kırmızı Bayrak verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente örnek olmak için ilk olarak yeni yatırımlar da yaparak İzmir Metrosu’nu tamamen engelli kullanımına uygun hale getirdiğine dikkat çekti. Kocaoğlu, "Örnek olması için belediye şirketi olan İzmir Metro A.Ş. kırmızı bayrak hakkı elde etti. Bu bayrak bir simgedir. Nasıl kıyılarda mavi bayrak temiz anlamına geliyorsa, kırmızı bayrak da engelli kullanımına uygunluğu temsil ediyor" dedi.
Otobüslerin hemen hemen tamamının engellilere uygun hale getirildiğini, kaldırımların engelli kullanımı için yönlendirmelerle donatılmaya başladığını belirten Kocaoğlu, belli şikayetler olduğunu, plastik yönlendirmelerin yapışkanlarından kaynaklanan sorunların çözüleceğini söyledi. Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Uygulamaların başındaki çocukluk hastalıkları giderilecek. Her türlü desteği veriyoruz. Engellilere yönelik yüzme kursları düzenliyoruz. Üst alt geçitler asansörlü ve yürüyen merdivenler yapıyoruz. Engellilere layık olmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz var. Öğrene öğrene, talepleri değerlendire değerlendire ilerleyeceğiz. 'Bir proje yapalım her şeyi düzelteyim.' Böyle bir şey yok. 'Bir hareket yapayım İzmir kalkınsın' diye bir şey yok. 'İş yapayım tüm yaşam kalitesini, standartını yükselteyim' diye bir şey de yok. Kaliteyi, refahı arttırma, yaşamı kolaylaştırmak küçük küçük iyileştirmeler yaparak ama sürekli hiç bıkmadan uğraşarak olacak. Düzeltmelerin toplamında kaliteyi yakalamak önemli. Arkadaşlar birlikte böyle yapmaya çalışıyoruz. Engelli dernekleri ve yurttaşların uyarılarında besleniyoruz. Uyarı ve proje taleplerini bekliyoruz. İnşallah diğer kurumlar kırmızı bayrak alacak uygulamalar yaparlar."
İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ilk Kırmızı Bayrağı almalarının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi. İşitme engelliler için metroda 1.5 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Alev, sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında bulunan sistemi kurduklarını belirtti. Metroda ayrıca görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan haritalar ve bilgilendirme plakaları da yerleştirildiğini belirten Alev 13 bin 300 metreküp hissedilebilir yüzey uygulaması da gerçekleştirdiklerini belirtti. Alev, İZBAN ve İzmir metrosunu 500 bin yolcunun kullandığın bunun en az 40 bininin engelli olduğunu söyledi.
SOKAK KÖPEKLERİ ZAPT-U RAPT ALTINA ALINMALI
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Meydanı’nda gerçekleşen tören sırasında sokak köpekleri ile ilgili çarpıcı açıklama yaptı. Tören alanında bir iki sokak köpeğinin bulunmasına da dikkat çeken Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Hepimiz hayvanseveriz ama yasa (Hayvanları Koruma Yasası) çıktığından beri resmi törenlerin, açık havada yapılan etkinliklerin en büyük aktörü sokak köpekleri oldu. Bu doğru mudur? Yanlış mıdır? Yurtdışında böyle mi? Avrupa da sokak köpeği var mı yok mu? Bu işin yasal düzenlemesi yapılır mı? Arkadaşlarımız ve biz bu konuda soruşturma da geçirdik. Savcılığa suç duyurusunda bile bulunuldu. Bu iş zapt-u rapt altına alınmalı. Konak, Gündoğdu, Cumhuriyet Meydanlarında sokak hayvanlarının sürüleriyle yaşamak zorunda değiliz. İsteyen evinde, bahçesinde besleyebilir. Ancak, bugünkü durumu kabul etmek mümkün değil. Yasanın bir an önce değişmesi gerekli. Bu hayvanların çoğu trafik kazasında ya sakat kalıyor ya hayatını kaybediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından son derece sağlıklı, veterinerler kontrolünde, yaşamalarını sağlamak bizim görevimiz. Abu bu yasal engelinl altını çizmek istiyorum."
Kocaoğlu, bu konuşmasıyla yasadaki sokak köpeklerinin kısırlaştırma, aşılamanın ardından bulunduğu yere bırakılmasıyla ilgili yasa maddesini hedef aldı. Hem tören sırasında hem de Kocaoğlu Konak Meydanı’ndan belediye binasına gidene kadar sokak köpeklerinin çevrede çokca bulunması da dikkat çekti.