Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR Valiliği'nin ev sahipliğinde, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen konferansta iç güvenlik kuvvetlerinin gözetiminde stratejinin önemi, polis ve jandarmada işe alım ve terfi, özel güvenlik sektöründe düzenlemeler ve iç güvenlik kuvvetlerinin gözetimi için en iyi mekanizme önerisi gibi konular ele alınıyor.
İzmir Hilton Oteli'nde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği (AB) ile İzmir'in de aralarında bulunduğu 5 il ve sekiz ilçede pilot olarak uygulanan 'İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi 2. Aşama' kapsamında düzenlenen konferansa, İçişleri Bakanlığı yetkilileri, UNDP temsilcileri, proje uzmanları, illerin vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe emniyet müdürleri, ilçe jandarma komutanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan UNDP Yönetişim Program Yöneticisi Dr. Leyla Şen, sivil gözetimin toplumların beklentilerine yönelik yeni yapıların güvenlik hizmeti anlayışının olmazsa olmazı olduğuna değindi.
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan, projenin ilk aşamasının 2008 ile 2010 yıllarında uygulandığını belirterek, "İkinci aşamasını şu an uyguluyoruz, yıl sonunda bunu tamamlamış olacağız. Belki 3. aşamayı uygulayacağız. Bizim açımızdan projenin en önemli çıktısı, iç güvenlik sektörünün sivil gözetiminin geliştirilmesi kavramının Türkiye'de tartışılmaya açılmasıdır" dedi. Sivil gözetimin Türkiye'de yeni bir kavram olduğuna değinen Ali Fidan, şunları söyledi:
"Proje kapsamında, ilk aşamada, iç güvenliğin sivil gözetiminin geliştirilmesine yönelik 60'a yakın rapor hazırlandı. Biz ikinci aşamada, bir takım yeni şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Bizde iç güvenlik Osmanlı döneminden gelen bir yapı, bu elbette bir artı, ama bunları dönüştürmek de gerekiyor. Artık hizmet alan, hizmet veren ayrımı yeni kamu yönetimi anlayışında ortadan kalkıyor. Hizmet verdiğiniz insanları, vatandaşları birey olarak, bizi karşıda hizmet alan olarak görmek yerine hizmetin paydaşı, ortağı olarak gören bir anlayışa geçilmesi lazım. Olabildiğince şeffaf çalışmalar yapmayı sağlamayı amaçlıyoruz."
İNSANI MERKEZİNE ALAN HİZMET
Toplumların gelişmesinde ve demokrasinin yerleşmesinde güvenlikle güvenlik hizmetlerinin kalitesinin önemli bir yeri olduğuna değinen İzmir Vali Vekili Adem Karahasanoğlu da "Başta eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve güvenlik olmak üzere birçok alanda insanı merkezine alan hizmet sunumu öne çıkmaktadır. Ülkeler arasındaki medeniyet yarışının tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasında toplumların gelişmişlik düzeyi artık insan hak ve özgürlüklerine gösterilen saygıyla ölçülmektedir" dedi.
Gelişmiş demokratik ülkelerde güvenlik birimlerinin bireysel ve hak ve özgürlüklerin güvencesi olarak görüldüğünü kaydeden Karahasanoğlu, "Bu kapsamda, suçun oluşmadan önlenmesini sağlayacak tedbirler artık daha etkili bir biçimde uygulanmaktadır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Baş Teknik Danışman Prof. Dr. Sebastian Roche, 'İç güvenlik sektörü gözetimi; Türkiye ve AB arasındaki karşılaştırmalı perspektifler' konulu bir konuşma yaptı.
Konferans kapsamında, konularının uzmanları projeyle ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor.
Proje, Türkiye'de pilot olarak seçilen İstanbul, İzmir, Gaziantep, Malatya ve Trabzon ile bu kentlerin sekiz ilçesinde uygulanıyor.

FOTOĞRAFLI