İZMİR’de yerel seçimlerde oy kullanma işlemi, akıllı telefonların yaz saatine geçmesi nedeniyle yaşanan karmaşayla başladı. Seçmenlerin oy vermeye bir saat erken gelmeye başlaması ancak sandık görevlilerinin henüz hazırlıklarını bitirememeleri nedeniyle ilk bir saatteki tartışmaların ardından oy verme işlemi düzene girdi. Öğle saatlerinde sandık başlarında yığılmalar yaşandı.
İzmir’de 3 milyon 31 bin 137 seçmen 10 bin 301 sandıkta oy kullandı. Seçimde 11 metropol ilçede, 4 bin 498 sandık alanı, 6 bin 955 sandık, 2 milyon 130 bin 948 seçmen, 19 dış ilçede ise, 991 sandık alanı, 3 bin 346 sandık ve 1 milyon 218 bin 470 seçmen bulunuyor. Toplam 7 bin 840 güvenlik görevlisi, kurye ve seçim kurulu üyesi görev yaptı.
Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulamasının seçim nedeniyle bir gün sonra başlayacak olmasına karşın akıllı telefonların dünya ile birlikte 30 Mart’ta 1 saat ileri alınması İzmir’de de oy verme işleminin ilk saatlerinde sıkıntı yarattı. Kimi sandıklarda görevlilerin erken gelmesi zarf ve pusulaların erkenden hazırlanmasıyla olumlu sonuç vermesine karşın, pek çok sandıkta oy vermeye bir saat önce gelen seçmenler beklemek zorunda kaldı. Zarfların mühürlenmesi, oy verme kabinlerini hazırlanması geciken sandıklarda erkenden gelip beklemek zorunda kalan İzmirlilerle, sandık görevlileri arasında tartışmalar da yaşandı.
GENÇLER HEYECANLI, YAŞLILAR ERKENCİYDİ
Sandık başlarında en çok dikkat çeken ilk kez oy veren gençler oldu. Heyecanlı olan gençlere anne ve babaları ne yapacaklarına dair öğütler verdikleri görüldü. Özellikle Fenerbahçe taraftarı bazı gençlerin üzerlerinde formalarıyla oy vermeye geldikleri görüldü. Katılımın yüksek olacağı tahmin edilen İzmir’de özellikle 50 yaş üzeri seçmenler sabah erken saatlerde sandık başına gitmeyi tercih etti. Orta yaş ve gençler ise öğlen saatlerinde oy kullanmaya geldi. Bu nedenle saat 11.30’dan itibaren sandık başlarında kuyruklar oluştu.
ENGELLİLER ZORLUK ÇEKTİ
Oy kullanılan pek çok okulda, engelli ve yaşlı seçmenler en çok merdivenler nedeniyle sıkıntı çekti. Engelliler için rampa olan okullarda bile bu durumdan şikayet edildi. Rampaların standartlara uygun olmadığından yakınan engelliler, tek başına hiçbir engellinin bu rampalardan çıkamayacağını belirtti. Yakınları veya vatandaşların yardımlarıyla oy kullanacakları binalara giren engellilerin, oy kullanacakları sandığın ikinci katta olduğu durumlarda sıkıntıları daha da arttı. Ya koltuk değnekleri ile yürümek zorunda kaldılar, yada taşındılar.
OY KULLANAMADAN FENALAŞTI
Konak ilçesindeki Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi’nde oy kullanmak için gelen emekli astsubay Metin Göl ise kalabalık ve sıcağın etkisiyle fenalık geçirdi. Okul kapısı önünde yere yığılan Göl’ün önce kalp krizi geçirdiği sanıldı. Komşuları ve oy vermeye gelen bir doktorun yardım ettiği Göl için 112 aranarak ambulans çağrıldı. Ambulans’ta kontrolü yapılan Göl’ün durumunun iyi olduğu, tansiyonun düştüğü belirtildi.
Oyunu kullanan 50 yaş ve üzeri seçmenlerin pek çoğu seçim ve oyuyla ilgili olarak "Ülke için hayırlısı olsun, "Hayırlısı kimse o seçilsin" gibi yorumlar yapmayı tercih etti. Daha genç seçmelerden ise belediye başkanından daha çok "Twetter, facebook açılsın2, "Kentimiz daha çok gelişsin" gibi gerekçeklerle oy verdiklerini söyledi.

UB(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)