CHP İzmir’de Cumhuriyet Bayramı’nı alternatif törenle kutladı. Sağ bileğinden sakatlandığı için kolu dirseğe kadar alçıya alınan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “Bizim kimsenin başörtüsü ile inancı ile sorunumuz yok. Laiklik olmadan demokrasi olmaz. Demokrasi olmadan Cumhuriyet olmaz” dedi.
CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından Alsancak Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen alternatif kutlamaya, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Aytun Çıray, Hülya Güven, Mehmet Ali Susam, Erdal Aksünger, Parti Meclisi üyeleri, ilçe başkanları, belediye başkan aday adayları, partili kadınlar ve gençler katıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir şubeleri, Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile vatandaşların da katıldığı törende “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atıldı. Üzerinde CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın fotoğraflarının yer aldığı ve “İzmir’in iradesi Sincan’da tutuklu” yazan pankartlar açıldı.
KIRIK BİLEKLE TÖRENDE
Dün fren yapan aracın içinde savrulup sağ el bileğinden sakatlandığı için kolu dirseğe kadar alçıya alınan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “Nedense Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sözünden rahatsız olanlar var. Kimdir bu Mustafa Kemal’in askerleri? İzmir’de işgalcileri denize dökenler, Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, savaş veren kadınlarımız, en önde savaşan ninelerimizdir. Gezi eylemlerinde diktatörlüğe karşı çıkan milyonlarca gencimiz, alanları dolduran kadınlarımızdır. Mustafa Kemal’in askerleri, CHP’nin onurlu üyeleri, 76 milyon insandır” dedi.
“BAŞÖRTÜSÜ İLE SORUNUMUZ YOK”
CHP İzmir İl Başkanı Engin, Hükümet’in genelgelerle milli bayram kutlamalarına sınırlama getirmesini eleştirerek, şunları söyledi:
“Bugün gerçekten önemli ve coşkulu bir gün. Beş yıldan beri milli bayramlarımızla ilgili yasaklamalar var ama İzmirliler ve CHP’liler olarak bu yasakları tanımıyoruz, reddediyoruz. Çelenkleri koymaya, bayramları kutlamaya devam edeceğiz. Tüm İzmirliler ile birlikte andımızı okuyacağız. Andımız, Mustafa Kemal’in açtığı yolda ilerlemek, bir millet olmak, 10 yılda mucizeler yaratmak, hep birlikte mutlu mesut milletin andını okumak mı suç oldu? Türklük hiçbir zaman bir ırkın adı değil. Defalarca söyledik, ülkemizin enerjisini bitirmek, cumhuriyet kazanımlarını yok etmek için türlü oyunlar oynanıyor. Biz 76 milyonun partisiyiz. Bu ülkedeki milyonlarca başörtülü ve başörtüsüz kadının partisiyiz. Biz her türlü inanca sahip insanın partisiyiz. Özgürce yaşanan bir Türkiye kurmak işçin mücadele eden bir partiyiz. Bu ant gerekirse dünyaya meydan okuma andıdır. Bizim kimsenin başörtüsü ile, inancı ile sorunumuz yok. Laiklik olmadan demokrasi olmaz. Demokrasi olmadan Cumhuriyet olmaz.”