KOCAOĞLU: TOMA’LARA SU, POLİSE OTOBÜS YOK
CHP'nin yeniden aday gösterdiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Berkin Elvan’ı anmak için KESK, DİSK, meslek odaları ve siyasi partilerin temsilcilerinin de alaralarında bulunduğu topluluğun Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı etkinlik sonrası, göstericilerle polis arasında çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Kocaoğlu, dün akşam Berkin Elvan’ı anma etkinliğine, daha sonra da bir televizyon programına katıldığını, bu sırada TOMA’lara su verildiğini duyunca, itfaiyeye su verilmemesi talimatı verdiğini açıkladı. Kocaoğlu, "TV’de reklam arasında TOMA’lara su verildiğini duydum. Ona müdahale ettim. Bu Anayasal bir haktır. Vefat eden çocuğumuzun anmasıdır. Böyle bir anmada İzmir Büyükşehir Belediyesi su veremez. Su sıkmanın ve vatandaşlarımıza saldırının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bundan dolayı su vermiyoruz. Bunun talimatını verdim. Yayında da söyledim" dedi. TV programından sonra Gündoğdu Meydanı’na gittilerini ve sükunet çağrısı yaptıklarını anlatan Kocaoğlu, sabah saatlerinde de polise otübüs tahsisi yapılmaması talimatını verdiğini açıkladı.
'GÖZÜMÜN ÖNÜNDE SU SIKILMAYA BAŞLANDI'
Başkan Aziz Kocaoğlu, bugün saat 12.00’de Büyükşehir Belediyesi yanında Berkin’in cenaze kalkış saatine denk gelecek bir saygı duruşu etkinliğine katıldığını, saygı duruşu ve basın bildirisi okunduktan sonra kendisi ayrılırken, gözünün önünde polisin su sıkmaya başladığını söyledi. Kocaoğlu, "Ben önden gidiyordum. Bu arada benim gözümün önünde su sıkılmaya başlandı. 3-4 metre mesafeydi. Sonra milletvekilimiz Alaattin Yüksel’e su sıkıldığını gördük. Belediyeye girdik. O sırada milletvekilimiz Mustafa Moroğlu’na Emniyet ile konuşma yaparken gaz sıkıldığı, gözlerinin rahatsızlandığı, ambulansta elinin yüzünün yıkandığı haberi geldi" dedi.
'AKP ADAYININ VALİSİ, EMNİYET MÜDÜRÜ'
Ülkeyi germek, insanı, toplumu sindirmek için talimatlı bir şekilde 'Sokağa gitmeme, anayasal protesto hakkını kullanmama, vatandaşınıza sahip çıkmama' gibi bir sistemin bilinçli şekilde uygulandığını öne süren Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Hiçbir konuşma olmadan gözlerimin önünde topluma su sıkıldığına şahit oldum. İzmir Valisi’ni getiren, bugünkü AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayıdır (Binali Yıldırım). Hemşehrisidir. Sonra buraya bir emniyet müdürü geldi, 32 gün dayanabildi, gitti. Şimdi yeni bir emniyet müdürü geldi. Dün akşam (salı) ben de yanındaydım. Milletvekilimiz Alaattin Yüksel’e sokakta, çocuklar perişan olurken 'Yazılı bildir, yazılı cevap verelim' diyecek kadar şartlanmış birisi. Sadece ve sadece iktidarın polisi, iktidarın valisiyle karşı karşıyayız. Hatta iktidar demek de doğru değil. Şu andaki adayın valisidir, emniyet müdürüdür. Vali getirdiğine göre o da adayın valisidir. Artık AKP iktidarı diye bir şey var mı yok mu bilemiyorum. Bir otoriter sistemi, demokrasinin tüm kurallarının çiğnendiği, anayasal hakların, hukuk devletinin çiğnendiği, demokrasinin, özgürlüklerin yok edilmeye çalışıldığı, toplumun sindirilmek istendiği bir süreci yaşıyoruz. Bir buçuk yıldır bu gidişin sona ermesi için, çoluk çocuğumuza, gençlere bir şey olmadan elimiz yüreğimizde bekliyoruz. Toplumu sükunete davet ediyorum."
'VALİNİN YANINDA MIYDIN'
Kocaoğlu, AK Parti’li adayın hemen, 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile CHP milletvekillerinin kışkırttığı, Vali’nin canhıraş sakinleştirmeye ve görev yapmaya çalıştığını' açıkladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Vali’nin yanında mıydın? Kurduğu cümleden yanında olduğu anlaşılıyor. O zaman Vali’ye insanlara saldırma emrini, insanların üzerine su sıkılmasını, direkt olarak size bağlı olan Vali ve Emniyet Müdürü’ne şu anki AKP Başkan adayı mı talimat vermiştir? Bunların hepsini İzmir kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Mevki ve makamımız, siyasi konumumuz, koltuğumuz ne olursa olsun, gençlik ve geleceğimizle barışmak durumundayız. Onların uyarılarını nazara dikkate almak zorundayız. Ülkeyi ben yaptım oldularla, dayatmayla, polis müdürü, yargıçları, yargı kurullarını yöneterek yönetemezsiniz. Gençlerin dinlenmesini, acilen ülkenin normal bir sürece dönmesini, bunu yapacak olan, sayın Başbakan ve hükümetten bekliyoruz, talep ediyoruz. Tüm yurttaşların talebidir bu. Ama en çok toplumu geren, ötekileştiren sürekli düşman yaratarak insanları tahrik eden ve ülkeyi 12 senede bu duruma getiren iktidarın görevidir. İktidar eğer geriye dönüp de ülkenin siyasi ortamını sosyal ortamını yumuşatırsa bunun en büyük faydası da bizzat kendilerine olacaktır. Ben bir daha bunlar yaşanmamasın, Berkin’lerin ölmesini diliyorum."
Başkan Aziz Kocaoğlu, bir basın mensubunun "Olaylarla ilgili Vali’yle görüşecek misiniz?" şeklindeki soruya ise "Ben göreve geldiğinden beri Vali Bey’den ne İzmir’in ne devletin valisi olduğuna dair ibare görmedim. Vali Bey’in sadece belli kişilerden aldığı talimatı ne pahasına olursa olsun, karşısında insan olsun, ne olursa olsun yaptığını görüyorum. Şahit oluyorum. Bu olaylarda da herkesi insanlık penceresinden bakmaya davet ediyorum" diye cevap verdi.
BORNOVA’DA DA ANILDI
İzmir’in Bornova İlçesi’nde de Berkin Elvan için cenaze töreni yapılan saatlerde anma eylemi düzenledi. Ege Üniversitesi Kampüsü’nden yürüyerek gelen yaklaşık 2 bin üniversite öğrencisi Bornova Cumhurilet Meydanı’na geldi. Yürüyüş sırasında meydanın karşısındaki AK Parti Bornova İlçe Başkanlığı’nın önünde bir süre yolu trafiğe kapatan eylemciler, anmanın ardından olaysız dağıldı.
Utku BOLULU/İZMİR, ()

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)