İZMİR’de dün etkili olan sağanak yağmur ve Meles Deresi’nin taşması sonrasında su altında kalan evler, gece boyunca belediye ekiplerinin de yardımıyla temizlendi. Bir grup vatandaş Yeşildere Yolu’nu trafiğe kapatıp yetkililerin daha fazla kendilerine yardım etmesini istedi.
Kentin yüksek yerlerinde toplanan yağmur sularının denize tahliyesini sağlayan Meles Deresi’nin dün sabah şiddetli sağanağın ardından taşmasıyla İzmir’in bu bölgesi kabusu yaşadı. Yenişehir, Gürçeşme’nin alt kesimleri, Basmane, Halkapınar, Çamdibi bölgesinde çukurda kalan ev ve işyerlerini su bastı. Özellikle Meles Çayı’nın hemen bitişiğindeki İtfaiye Komuta Merkezi’nin su altında kalması, bazı araçların kullanımaz hale gelmesi büyük tartışma yarattı.
İtfaiye ekipleri sabaha kadar çalışıp suları tahliye etti, araçları kurtardı. Meles Çayı’nın çevresinde evleri su basan vatandaşlara da belediye ekipleri yardımcı olmaya çalıştı. Ekipler hasar tespiti yaptı, kullanılamaz hale gelen eşyalar kamyonlarla taşındı. Belediye ayrıca yemek dağıttı, ilaçlama yaptı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri vatandaşların zararlarının karşılanacağını açıkladı. Kızılay da eşyaları kullanılamaz hale gelen vatandaşlara battaniye dağıttı. Gece yağmurun ara vermesi de suyun çekilmesini sağladı. İzmir’e kabus yaşatan Meles Çayı’nın debisi de düştü.
MAHALLENİN TEPKİSİ
Meles Deresi’nin Yeşildere bölgesinde dere kenarındaki evlerde yaşayan ve derenin taşmasıyla en büyük zararı gören vatandaşların tepkisi de öğlen saatlerinde isyana dönüştü. Yetkililerin kendilerine daha fazla yardım etmesini, gerekirse dere kenarındaki bu evlerin yerine yenisini vermesini isteyen vatandaşlar, İzmir’in içindeki en büyük caddelerden ve havalanına ulaşımı sağlayan Yeşildere Caddesi’ni iki kez trafiğe kapattı. Bu sırada bazı sürücülerle eylemciler arasında tartışmalar oldu. Eylem olaysız sona erdi.
BASMANE TREN GARI DA TEMİZLENDİ
Dün Meles çayından gelen suların doldurduğu Basmane Garı’nda da gece boyunca temizlik yapıldı. Suyun çekilip çamurun temizlenmesiyle Basmane Tren Garı’nda seferler başladı. Tarihi Kemeraltı Çarsısı’nda ise çalışanlar su baskınından zarar gören mallarının bir kısmını atıp, temizlik yaptı.

BK(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)