SAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı tarafından bir süre önce alımı yapılıp Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine dahil edilen Bell firmasının ürettiği 429 model helikopterlerden biri, İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde göreve başladı. Havacılık Şube Müdürlüğü’nün kentte deneme uçuşları yaptığı, iki pilot ve altı yolcu kapasiteli hafif sınıf helikopterin 4 saat havada kalabildiği, ayrıca menzilinin ise 965 kilometre olduğu belirtildi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Bell firması arasında imzalanan anlaşma gereği alımı yapılan 10 adet Bell 429 model hafif sınıf helikopterden biri yaklaşık bir ay önce İzmir’de görevlendirildi. Havacılık Şube Müdürlüğü’nün daha önce bünyesinde bulunan, tek motorlu ABD yapımı ve altı palli, kuyruk rotoru yerine Notar sistemi bulunduğu için sınıfının en sessiz helikopteri olan MD 660N’nin ilerleyen dönemde tamamen yerini alacak Bell 429 özellikleriyle de göz kamaştırıyor. Havacılık Şube Müdürlüğü’nün kentte deneme uçuşları yaptığı Bell 429’un, seyir hızı 220- 250 kilometre saat, havada kalış süresi 2.5 saat, azami menzili 600 kilometre olan, monte edilebilen kamera ile keşif, gözetleme, tespit, takip ve operasyon amaçlı kullanılan MD 660N’ye göre özellikleri de daha üstün.
CANLI GÖRÜNTÜ AKTARIMI YAPILABİLİYOR
İki pilot ve altı yolcu kapasiteli, 4 saat havada kalabilen ABD yapımı Bell 429’un menzili de 965 kilometre. Asayiş ve kaçakçılıkla mücadele, personel ve malzeme nakli, trafik kontrol, arama- kurtarma faaliyetlerinde, deprem ve tabii afetlerde, ambulans helikopteri olarak ve güvenlik hizmetlerinde kullanılacak olan Bell 429’a monte edilen 'Flir' adlı özel kamera sistemiyle alınan görüntüler, eş zamanlı olarak 'Downlink' adlı sistem aracılğıyla komuta merkezine iletilebiliyor. Tam bir görev helikopteri olan Bell 429’un saatteki uçuş hızı ise 280 kilometre. Emniyet yetkilileri, Bell 429’un, suçluların korkulu rüyası haline geleceğini kaydetti.