İZMİR, () - BÜTÜNŞEHİR Yasası’na göre 30 Mart’tan itibaren kapanacak İzmir İl Genel Meclisi son toplantısını yaptı. Özellikle Sümerbank arazisiyle ilgili Meclis kararlarını reddettiği için İl Genel Meclisi’yle karşı karşıya gelen Vali Mustafa Toprak, son meclis öncesi yapılan törende İl Genel Meclisi üyelerine kente hizmetleri nedeniyle plaket verdi.
İzmir İl Genel Meclisi’nin son toplantısı öncesi yapılan plaket törenine Vali Mustafa Toprak da katıldı. İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Serdar Değirmenci ve Vali Toprak son oturum öncesi yan yana oturdu. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci plaket töreni öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Tarihi bir günü yaşıyoruz. Görev süremizin sonuna geldik. İzmir ilinin 21'inci dönem il genel meclisi üyleri olarak son toplantıyla bir dönemi kapacağız. Aralıklı olarak toplam 20 yıl meclis üyeliği yaptım. Görev yaptığımız İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi ise 1.5 asırlık ulu bir çınar. Bu kurumun 30 ilde varlığına son veriliyor, 51 ilde devam edecekler. Ne yazık ki kapatma kararları alınırken, bu bölgelerde yaşayan 56 milyon yurttaşımıza hiç bir şey sorulmadı. Söz hakkı, tartışma hakkı, tercih hakkı tanınmadı. İzmir’de İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi ile birlikte, 23 Belde Belediyesi ile 597 köyün tüzel kişilikleri sona eriyor. Buralarda İl genel Meclis üyesi olarak, belde belediye başkanı olarak, belde belediye meclis üyesi olarak, köy muhtarı, ihtiyar heyeti üyesi olarak görev yapan 3 bin 400 seçilmişin görevi de sona eriyor. Yani yerel demokrasinin 3 bin 400 sandalyesi kırılıyor. Türkiye’de ise bu rakam 68 binlere ulaşıyor. Böylece Türk İdare sisteminde bir devir sona eriyor. İçimize sinmese de, gönlümüz razı olmasa da gerçek bu."
VALİ: SÜRÇ-İ LİSAN ETTİYSEK AFFOLA
Vali Toprak, meclis üyelerinin son il genel meclisi üyeleri olarak tarihteki yerlerini alacağını belirtti. Kendisinin bir burukluk içinde olduğunu belirten Toprak şöyle konuştu:
"Acı- tatlı birçok olayı birlikte yaşadık, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaştık. İlimizin kalkınması için, bütçe olanaklarımızın elverdiği ölçüde İzmir’e önemli katkılarda bulunduk. Görevini hakkıyla yapmış insanların iç huzuru içinde dönemimizi tamamlıyoruz. İzmir İl Genel Meclisinin son başkanı ve üyeleri olarak 'Bir hoş sada' bırakabildiysek ne mutlu bize! Bu süre içinde İl Özel İdaresi kanunun bana verdiği yetkiyi demokratik kurallar içersinde, Atatürk İlke ve Devrimleri doğrultusunda tarafsız ve adil olarak yapmaya gayret ettim. Meclis toplantılarında zaman zaman tartışmalarımız, görüş ayrılıklarımız oldu ama, bu demokrasinin, siyasetin doğasında olan bir şey. Önemli olan yıllar sonra yüz yüze geldiğimizde bir candan merhaba diyebilmek ve eski bir anıyı paylaşabilmek, dostlukla kucaklaşabilmek. Benim hiç kimseye bir kırgınlığım, dargınlığım yok. Umarım sizlerin de bana karşı duygularınız aynıdır. Sürç-i lisan ettiysek affola."
SAAT KULESİ PLAKETLER
Konuşmaların ardından İzmir’in simgesi tarihi saat kulesi şeklinde yapılan plaketlerin ilkini, Vali Toprak Serdar Değirmenci’ye verdi. Vali Toprak, emekli olan İl Özel İdaresi eski Genel Sekreteri’ne de plaketini verdikten sonra siyasi partilerin eski ve yeni grup başkan vekillerine plaket sunumuyla tören devam etti. 30 ylı Meclis üyeliği yapan eski İl Genel Meclis üyesi İbrahim Yılmaz’a da plaket ve çeşitli hediyeler verildi. Plaket töreni sonrası İl Genel Meclisi son toplantısını yaptı.

UB(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)