Utku BOLULU/İZMİR, ()- 83'ÜNCÜ İzmir Enternasyonal Fuarı'ının partner ülkesi Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed Hossen, iki ülke arası ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, işadamları ve basın mensuplarına ülkesine davet etti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise iki ülke arasındaki diplomatik, kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için görüşmeler yaptıklarını açıkladı.
83'üncü İzmir Enternasyonal Fuarı açılışından önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu'nun evsahipliğinde Fuar'ın partner ülkesi Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayled-Hossen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı basın toplantısı yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yeni kabinenin açıklanacak olması nedeniyle katılmadığı basın toplantısında Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, İzmir'in denizi, doğası, kültürü, tarihi ve ekonomisiyle önemli bir kent olduğunu söyledi.
Yabancı ülkelerden gelen konukları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Kavranoğlu, "İzmir limanlar ve fuarlar şehridir. İzmir Enternasyonal Fuarı Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne kadar başarı ile sürmüştür. Gelişerek çok daha güçlü şekilde geleceğe taşınmasını arzu ediyoruz. Dünyanın en köklü organizasyonları arasında bulunan İEF ile gurur duyuyoruz" dedi.
Fuar'da farklı ülkelerden firma temsilcilerinin biraraya gelerek bilgi, deneyim, teknoloji paylaşımında bulunacaklarını, yeni pazarlar bulma şansına kavuşacaklarını belirten Kavranoğlu, ayrıca diplomatik ilişkilerin geliştirilmesiyle İzmir'in barışa da katkıda bulunacağını söyledi. İEF'ye 829'u yerli, 303'ü yabancı 1132 firmanın katıldığını, partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan, onur konuğu kentlerin ise Diyarbakır ve Malatya olduğunu dile getirdi. Hindistan ve Mauritius başta olmak üzere konuk ülkelerden gelen bakanlarla görüşmeler yaptıklarına dikkat çeken Kavranoğlu, "Ülkemizin diplomatik ilişkilerine katkı sağladığımızı umuyorum" dedi.
Kavranoğlu, Irak ve Suriye gibi komşu ülkelerde silahlı çatışma ve savaşların bölgeyi tehdit ettiğini belirterek, "Umarım İEF bölge barışına da katkı sağlar. Biz sorunları bitmesini ve bölgemizin istikrara kavuşması arzu ediyoruz. Masum insanların öldürülmesi, yerlerinden yurtlarından edilmesi bizleri üzmekte. Türkiye olarak Atatürk'ün işaret ettiği 'Yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışıyla bölgenin barış ve istikrara kavuşması için gayret gösteriyoruz. İzmir'den bölgemizdeki ve dünyanın diğer bölgelerindeki çatışmaların bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz" dedi.
Türkiye'nin son dönemlerde önemli bir küresel ekonomik aktör olduğunu belirten Kavranoğlu, "Jeopolitik avantajları, kültürel değerlerinin yanında son dönemde elde ettiği başarılarla, uluslararası dönemde Türkiye'nin önemi arttı. Demokrasi ve ekonomideki gelişmeler bize güç veriyor. Türikye yatırımcılar için güvenli liman haline geldi. AB üyelik ve entegrasyon sürecinin yanı sıra, Ortadoğu, Avraysa, Afrika ile ilişkilerimizin de buna önemli katkısı var. Bu bölgelere kurduğumuz işbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz. 83. İEF'nin ana teması lojistik olarak belirlendi. Küresel ekonomide loljistiğin önemi her geçen gün artıyor. Türkiye, kara, deniz, hava ve demiryolu yatırımlarıyla bölgesel üs olmaya adaydır" diye konuştu.
'İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN GELDİK'
Hint Okyanusu'nun güneybatı kısmında yer alan ada ülkesi Mauritius Cumhuriyeti'nin Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed Hossen ise iki ülke arasında yüzyıllardır süren geçmişe rağmen zayıf olan ticari ilişkileri geliştirmek için İEF'ye geldiklerini söyledi. Hossen, "80 kişilik bir heyetle İzmir'e geldik. Dans, sanat ve kültürel etkinliklerle kendimizi tanıtmak istiyoruz. Mauritius'un sunacağı fırsatları anlatma fırsatı bulacağız. Türk işadamları ve Mauritiuslu işadamları birlikte çalışma ve işbirliği yapma alanları olduklarını görecekler. Basın mensupların ve işadamlarını Mauritius'a davet ediyoruz" dedi.
Bakanlığın organize ettiği toplantıda konuk bakanın konuşması tercüman tarafından başarılı şekilde çevrilemeyince sıkıntı yaşandı. Bu nedenle toplantı soru- yanıt bölümü yapılamadan sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, toplantıda konuşmadı.

FOTOĞRAFLI