Utku BOLULU / İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan ve Tüm Bel-Sen üyesi memurlar ulaşım, yemek ve kreşle ilgili taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakmayan memurları çağırmak için belediye binasına girmeye çalışan 30 kişilik sendikacı memura belediye güvenlik görevlileri engel olmak isteyince arbede çıktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, uyuşmazlıkla sonuçlanan toplu iş sözleşmesiyle ilgili krizden sonra bu kez de memurlarla arası bozuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü olan ve 3 bin üyesi bulunan Tüm Bel-Sen, belediye yetkililerinden oluşan komisyonla olan toplu iş sözleşmesi görüşmesindeki anlaşmazlık sonrası başlayan eylemlerine bugün de devam etti. Dayanışma sofrası ve metro turnikelerinden kentkartsız geçiş eyleminden sonra, bugün de yarım günlük iş bırakma gerçekleşti.
ALMAN TURİSTLER MEMURLARLA HALAY ÇEKTİ
Öğle paydosundan sonra saat 13.00'de mesaiye başlamayan ve belediye binasının altında toplanan memurlar İzmir Müzisyenler Derneği'nin seslendirdiği şarkılar, türküler eşliğinde halay çekti. KESK üyesi sendikalar, DİSK ve TMMOB'un da destek verdiği eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.
KAPI SÖKÜLDÜ, CAM KIRILDI
Tüm Bel-Sen yöneticileri, iş bırakmayan memurları eyleme katılmak için çağıracaklarını belirterek, personel kapısından içeri girmek istedi. Toplu olarak kapıya yönelen 25- 30 sendika görevlisi memuru belediye güvenlik görevlileri aldıkları talimat nedeniyle içeri sokmak istemedi. Bunun üzerine kapıda arbede çıktı. Sendikalı memurlarla güvenlikçiler arasında itiş kakış yaşandı. Parmaklıklı dış demir kapı menteşesinden söküldü. Camlı kapının ise camları kırıldı. Hem memurlar hem de güvenlikçiler kolları ve sırtlarından kırık cam yüzünden yaralandı. Eylemci memurlar içeri girdikten sonra güvenlikçiler yine gelen talimat üzerine katlarda dolaşmalarına müdahale etmedi. Ankara'dan gelen Tüm Bel-Sen yöneticisi Meliha Beysülen ve Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ulus Bozkır'ın başında olduğu 25 sendikanın görevlendirdiği memur 7'nci kattan 3'üncü kata kadar odalara girip, çalışan memurları iş bırakmaya, eyleme destek olmaya çağırdı. Öte yandan toplu sözleşme görüşmelerine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç de kısa bir süre eylemi ikinci kat merdivenlerinden izledi.
ÇÖZÜM İÇİN GEÇ DEĞİL
Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ulus Bozkır, iş bırakma eylemine katılan memurlar ve basına yaptığı açıklamada ayrıcalık istemediklerini, hayat pahalılığına karşın makul bir iyileştirme talep ettiklerini belirtti. Hiçbir şey için geç olmadığını belirten Bozkır "Emekçiler taleplerinin arkasındadır. Talepler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin karşılayabileceği meşru, haklı ve yasal mevzuata uygun taleplerdir. Sorunun çözümü için gösterilecek irade, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin emeğe, demokrasiye ve özgürlüklere ilişkin yaklaşımını ortaya koyacaktır" dedi.
NE TALEP ETTİLER
Tüm Bel-Sen, Büyükşehir Belediyesi'nin 300'ü yemek, 115 TL'si ulaşım, geri kalanı sosyal denge tazminatı olmak üzere her ay brüt 750 TL'nin (itfaiyeciler ve güvenlik personeli daha fazla) devam etmesini, ancak yemek ve ulaşımın ayrı çözülmesini talep etti. Yemekhane açılması veya yemek fişi verilmesi, en az 60 binişlik kentkart verilmesini içeren taleplerin yanı sıra kreş, emzirme odası kurulması, sağlık raporlarından alınan kesintilerin kaldırması, mobbingle mücadele odalarının kurulmasını istedi. 
FOTOĞRAFLI