İZMİR Büyükşehir Belediyesi ve TCDD’nin ortak şirketi İzmir Banliyö Sistemi A.Ş.’de (İZBAN) çalışan sendikalı personel, aldıkları ücretlerin düşüklüğüne çözüm için gazetelere ilan verdi. İZBAN çalışanları, ilanla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ile AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın dikkatini çekip, çözüm istedi.
TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortak olduğu İZBAN A.Ş. tarafından işletilen banliyö hattında çalışan sendikali 197 makinist, bakım teknikeri ve istasyon görevlesini kapsayan ve Mayıs 2012 tarihinde başlayan toplu iş sözleşlerindeki uyuşmazlık sonrası çıkan krizde, bazı makinistler Eylül 2012'de sabah ilk seferlerde iş bırakma eylemi yapınca kriz yaşandı. İşe ve okuluna geç kalan İzmirliler mağdur oldu. Ardından sefere çıkmayan 15 makinistin işine telefon mesajıyla son verildi.
Bunun üzerine İZBAN çalışanları Genel Müdürlük önünde eylem yaptı. Daha sonra ise yaptıkaları eylelerinden pişmanlıklarını dile getirmeleri üzerine 15 personel işe geri alındı. Ücretler ise İZBAŞ A.Ş.’nin son teklifinden daha aşağında bir teklif veren Hakem Kurulu kararıyla belirlendi.
İZBAN personeli bugün yine ücretlerindeki düşüklüğü ve sendikasız çalışanlarla olan dengesizliğe dikkat çekmek için harekete geçti. Ancak bu kez eylem yapmak yerine gazetelere ilan verildi. 'İzmir halkının ve İZBAN A.Ş. yönetiminin dikkatine' başlığıyla başlayan ilan 'Gurur duyduğumuz İZBAN A.Ş.’nin mimarı eski Ulaştırma Bakanımız sayın Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Aziz Kocaoğlu’na duyurumuzdur' sözleriyle devam etti.
İşlerinin ciddiyetini bildiklerini ve bu bilinçle işlerini yaptıkların belirten İZBAN personeli, buna karşın emeklerinin karşılığını alamadıklarını savundu. 2011 yılında karşı çıkışlara karşın örgütlenerek sendikalı olduklarına dikkat çekilen ilanda, çalışanların yüzde 80’i sendikalı olmasına karşın işverenin dava açması nedeniyle 13 ay sonra toplu sözleşme görüşmelerine başlanılabildiği belirtildi.
Sözleşmede işverinin tavrına tepki gösteren İZBAN çalışanlarının ilanında şöyle denildi:
"Ne her fırsatta 'ileri demokrasi' diyen 'İZBAN bizim gözbebeğimiz' diyen Sayın Binali Yıldırım, ne de 'Emekten emekçiden yanayım' diyen Sayın Aziz Kocaoğlu kanadından tek kuruşluk ücret teklifi almadık. Sözleşmemiz Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. İki yıllık toplam yüzde 17.6 zam yapıldı. İzmirli'nin canına emanet ettiği makinistler sözleşme öncesi 950 TL net ücret alırken 2 yıllık süreç sonunda bugün 868 TL ile 1137 TL arası ücret alan sendikalı işçiler oldular. Sendikalı işçiye cimri davranılırken. sendikaya üye olmayan ve kapsam dışı personele bu 2 yıllık süreçte yüzde 75’e varan oranlarda zam yapıldı. İZBAN A.Ş.’nin mimarları, fikir babaları ve çabalarıyla İZBAN’ı bugünlere getiren Sayın Binali Yıldırım ve Sayın Aziz Kocaoğlu’nun çalışma koşullarımızdan haberi olmadığını umuyoruz. Ücretlerimizi hem onların hem de İzmir halkının bilgisine sunuyor çözüm beklediğimizi arz ediyoruz."
İlan metninde sendikalı ve sendikasız çalışanların ücretlerini de açıklayan sendikalı İZBAN çalışanları, sendikalı bröveli makinistin 1137 TL, sendikasızın 1850 TL, sendikalı idari personelin 895 TL sendikasızın 1757 TL çıplak net ücret aldığını belirtti. Ayrıca sendikalı brövesiz makinistin 868 TL, teknikerin 1054 TL, teknisyenin 832 TL, İstasyon operatörünün 832 TL ve gişe görevlisinin 771 TL ücret aldığına da ilanda yer verildi.