BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nde, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yayılan "Belediye sokak hayvanlarını toplayıp itlaf ediyor" yönündeki iddialar, ilçedeki hayvanseverleri ayaklandırdı.
Akçay ve Altınkum mahallelerinde sahipli ve sahipsiz sokak hayvanlarının öldürüldüğünü öne süren yaklaşık 20 hayvan hakları savunucusu, Belediye önünde eylem yaptı. Sokak köpeklerinin 2 gün önce Edremit Belediyesi'ne ait bir araçla 'kısırlaştırma çalışması yapacağız' diyerek toplandığını, bir gün sonrasında ise Zeytinli mahallesinde 2 köpeğin ölü bulunduğunu öne süren hayvanseverler, "Belediye tarafından toplanan köpeklerin akıbeti hakkında hiçbir bilgi yok. Hayvan katliamı, belediye hizmeti olmamalıdır" dedi.
Hayvanseverler adına konuşan Ayla Aynaoğlu, seçimler öncesi CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka'nın "Hayvan katliamı olmayacak" diyerek söz verdiğini söyleyip, "Edremit Belediyesi'ne ait bir araçla, Altınkum ve Güre mahallelelerinde sokakta yaşayan köpekler 'kısırlaştırıcağız' denilerek belediye işçileri tarafından toplandı. Sonrasında ise öldürülmüş hayvanları bulduk. Yaklaşan yaz sezonu öncesi, sokak hayvanları sorununa öldürülerek çözüm arandığı düşüncesindeyiz. Yeni seçilen bir başkanın ilk hizmeti bu olmamalı. Belediye Başkanı Kamil Saka, hayvanseverlere bu konuda açıklama yapmak zorundadır" dedi.
Belediye hizmet binasını önünde Belediye Başkanı Kamil Saka ile görüşmek için bekleyen hayvanseverlerin yanına gelen Belediye Veterineri Berna Köroğlu, iddiaların doğru olmadığını söyledi. Veteriner Köroğlu, "Söz konusu köpekleri biz eğitimli personelimiz ile toplayıp, kısırlaştırdıktan sonra alındığı bölgelere geri bırakıyoruz. Edremit Belediyesi, hayvan hakları konusunda gerekli duyarlılığı gösteren bir kurumdur. Bunu, burada bulunan hayvanseverler de çok iyi bilir. Kulaktan dolma bilgilerle bir kurumu suçlamak inanın buradaki arkadaşlarımıza hiç yakışmıyor. Belediyemizin bu yöndeki çalışmalarını en iyi sizler biliyorsunuz. Bir sorun varsa, bize iletin gereğini hep birlikte yapalım. Birbirimizi kulaktan dolma bilgilerle suçlamak yerine, elele verip kalıcı çözümler üretelim" diye konuştu.
Belediye Veterineri Berna Köroğlu'nun açıklamalarını yeterli bulmadıklarını belirten grup, Belediye Başkanı Kamil Saka ile görüşmek istediklerini söyledi. Balıkesir il merkezindeki bir toplantıdan dönen ve hayvansever ile görüşen Başkan Saka, "Hayvan katliamıyla belediyenin bir ilgisi yok. Sokak köpeklerini kısırlaştırıp, yaşadıkları yere bırakıyoruz. Henüz yeterli barınağımız yok. Daha bugün Büyükşehir Belediyesi'ndeki toplantıda bu konuyu konuştum. Dün Güre'de bir genç 'Başkanım köpekler zehirlenmiş ölüyor' dediğinde bizim arkadaşlarımız 3 köpeği hayata döndürdü. Biz sokak hayvanlarının sağlıklı yaşaması için çaba sarf ediyoruz, barınak sorununu da çözmeye çalışıyoruz" dedi.
Kısırlaştırılmış hayvanların telef edildiğini iddia eden hayvanseverler, konunun araştırılmasını istedi. Başkan Saka, "Konuyu araştıracağım, o şekilde uygulamayı benim personelim yapmaz, varsa da gereğini yapmak Başkan olarak benim görevim" dedi.
Edremit Belediyesi Veterinerliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Mayıs ayı içinde Kadıköy, Akçay, Güre, Zeytinli ve Altınoluk'ta başıboş bırakılan sokak hayvanlarının kısırlaştırılmak üzere toplanıp tekrar yaşadıkları yere bırakılıyor. 25 sokak köpeğinin aşılarını yapılıp kısırlaştırıldı. 80 şikayete yerinde tedaviyle cevap verildi. 30 köpek de klinikte tedavisi yapılıp yaşadığı yere bırakıldı" denildi.

AE(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)