Ferit DEMİR/TUNCELİ, () - TUNCELİ'de görevinden istifa eden Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, cemevinde düzenlenen ve Alevi geleneklerine uygun bir törenle halkla vedalaştı.
Tunceli Emniyet Müdürlüğü görevini yürütürken, 20 Mart'ta görevinden istifa eden Hayati Yılmaz, Alevi geleneklerine göre cemevinde düzenlenen bir törenle uğurlandı. Tunceli sokaklarını tek tek gezerek esnaf ve halkla vedalaşan Hayati Yılmaz, gittiği her sokakta ve caddede halkın büyük ilgisi ile karşılandı. Yılmaz'a bazı sivil toplum örgütleri ve Alevi Dedeleri tarafından veda yemeği verildi.
İLK KEZ BİR POLİS MÜDÜRÜ BÖYLESİ BİR TÖRENLE UĞURLANDI
Pir Sultan Abdal Heykeli'nin bulunduğu cemevi bahçesi'nde düzenlenen veda yemeğinden sonra bir Alevi dedesi bağlaması ile Hayati Yılmaz için deyişler seslendirdi. Tunceli tarihinde ilk kez bir polis müdürü, böylesi bir törenle uğurlandı.
Yemekte konuşan Alevi dedeleri, Hayati Yılmaz'ın istifasının Tunceli için büyük bir kayıp olduğunu, sistem içindeki yanlışlıklara karşı durarak tavır sergilemesinin ise Türk demokrasisi için kazanç olduğu vurgusu yaptı.
Alevi dedelerinden Ahmet Yurt , Hayati Yılmaz'ın Tunceli için büyük bir kayıp olduğunu belirterek, "Buraya geldiğinden beri Tunceli'de güzel bir asayiş, bir güzellik, sevgi, saygı, büyük-küçük hizmetlerle karşı karşıya geldik. Dilerim ki bu can buraya geldi, büyük bir örnek olur. Gelenler de aynı bunun gibi örnek olur. Tunceli halkı, Hayati Yılmaz müdürü asla unutmayacak, onun hizmetlerini hep anacaktır" dedi.
Tunceli eski milletvekili Bekir Gündoğan da, Hayati Yılmaz'ın halk tarafından çok sevildiğini ve asla unutulmayacağını belirterek, "Tunceli'de sayısız emniyet müdürü vali ve bürokrat geldi, çoğu arkalarında kötü anılar bırakarak gitti" diye konuştu.
Alevi dedesi Hüseyin Erdoğan da, Hayati Yılmaz'a, Alevi Dedeleri adına bir hediye vermek istediğini ancak, her hediyenin kırıldığını, yırtıldığını ve unutulduğun ifade ederek, Alevi Dedeleri'nin yazdığı 4 şiiri okuyarak, yazılı metinlerini de kendisine hediye etti.
"ALEVİ CEMAATİ, KÖTÜ DAVRANIŞI HAKETMİYOR"
Tunceli eski Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz da, eline bir bağlama alarak başladığı konuşmasında, Tunceli halkı karşısında mahcubiyet hissettiğini söyledi. Aleviliği iyi tanıyamadıklarını, bilemediklerini, Tunceli insanını tanıdıktan sonra fark ettiğini ifade eden Yılmaz, "Büyük mahcubiyet hissediyorum. Bu methiyelere layık olduğumu çok düşünmüyorum. Buraya geldiğimin ikinci ayında ben kendimde de fark ettim, arkadaşlarımda da fark ettim. Biz Aleviliği ya tanımıyoruz, yada tanıyoruz diyenler de yanlış tanıyor. Eğer sizi doğru tanısalar, size başka türlü davranamazlar. Yani Alevi cemaati; bizim, devletin veya başkalarının kendilerine kötü davranılmasını hak edecek bir cemaat değildir. Ben çok bahtiyarım" diye konuştu.
Meslek hayatı boyunca bir çok ödül ve taltif aldığını ancak veda töreninde yaşanan atmosferin kendisi için çok daha değerli olduğunu kaydeden Yılmaz, "Ben yarın hak vaki olduğunda, öldüğümde müsaadenizle bu atmosferi vesika olarak sunmak isteyeceğim. Rabbime diyeceğim ki; Allah'ım affet. Ben şu ortamda senin habibin ve onun ehlibeytini kollamaya çaba sarf ettim, beni bu yüzden affet" dedi.
BİR GENÇ BAŞINI GÖĞSÜNE KOYUP AĞLADI, AĞLATTI
Yapılan konuşmalar ve hediyelerini verilmesinin ardından Hayati Yılmaz, Cemevi'nde bulunan dedeler ve Tuncelili vatandaşlarla tek tek tokalaşarak vedalaşmaya başladı. Elini sıktığı bir genç, Hayati Yılmaz'a sarılıp, başını göğsüne dayayarak ağlamaya başladı. Bunun üzerine gözyaşlarına tutamayan Hayati Yılmaz da, "Biz buraya önyargıyla geldik. Bunu terörist olarak bildik" diyerek genci göstermesi, cemevi bahçesindekiler arasında duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.

FD(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)