VAN’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından 'Toplum Yararına Çalışma Projesi' (TYÇP) kapsamında Türkiye İş Kurumu (İşkur) tarafından işe alınan 7 bin 286 işcinin 3 gün önce işlerine son verildi. Her yıl sadece 9 ay çalışıtırılan işçiler, bundan sonra işe alınmayacaklarını belirterek, Van kent merkezinde oturma eylemine başladı.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7.2 ile 5.6 büyüklüklerindeki 2 depremin ardından İşkur, TYÇP kapsamında 7 bin 286 kişiyi, Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli resmi kurumlarda görevlendirdi. 3 yıldır 9 ay çalışıp, 3 ay boş kalan işçiler, bu yıl da 3 gün önce işten çıkarıldı.
Önümüzdeki yıllar için tekrar çalıştırılmayacaklarını ileri süren 7 bin 286 işçi dönüşümlü olarak Van şehir merkezinde bulunan Fekiye Teyran Parkı'nda oturma eylemine başladı. İşçiler, işsizlik sorunlarına çözüm bulununcaya kadar oturma eylemini sürdüreceklerini belirtirken, Toplum Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın, ekmek davası verdiklerini anlattı. Hükümete seslenen Altın şöyle konuştu:
"Buradan özellikle hükümete, bakanlarımıza ve bilhassa Van milletvekillerimize sesleniyoruz. Artık sesimizi duyun. Bizim davamız ekmek davasıdır. Tek mücadelemiz evimize ekmek götürme mücadelesidir. Sorunlarımız çözülmediği takdirde oturma eylemine devam edeceğiz. Eğer bir sonuç veya çözüm alamazsak bu sefer Ankara'ya yürüyeceğiz. Ankara'da da bir sonuç almazsak, döndüğümüzde ne yapacağımızı toplanarak belirleyeceğiz. Biz bu hakkımızı alana kadar mücadeleyi bırakmayacağız. Yetkililer ya evet desinler ya da hayır desinler."
İşkur İl Müdürü Salih Serçe ise 13 Haziran 2014'te projenin süresinin dolduğunu belirterek, "Bu kişilerin yeniden işe alınmaları için bakanlığın kontenjan vermesi gerekiyor. Bakanlık böyle bir kontenjan verirse biz de gereğini yaparız ve 3 ay sonra bu insanlar tekrar işe alınabilir" dedi.

FOTOĞRAFLI