SAKARYA ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nde, yeterli yağış olmaması nedeniyle suların çekildiği bölgelerde, kızıllık ve yosunlaşma görülmeye başlandı. Bölgeye Nisan ayında beklenen yağışların da gelmemesi halinde Sapanca Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle gölün geri dönülmez bir duruma girebileceği belirtildi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ)  verilerine göre Sapanca Gölü'nde bu ay içerisinde gelen az miktardaki yağış ile göldeki su seviyesi sadece 4 santim yükseldi. Ancak bu yükseliş göl için yeterli olmadı. Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle, göldeki su seviyesinin kıyı şeridinde yer yer 80-100 metreye, yükseklik olarak da 1 metrenin üzerinde azalmasıyla, kıyı şeridinde alg patlaması başladı. Alg patlamasıyla birlikte gölün bazı noktalarında yosunlaşmalar gözleniyor. Bu durum özellikle Sapanca İlçesinde restaurant ve kafeteryaların bulunduğu bölgelerde daha belirgin görülüyor.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, gölün eski seviyesine ulaşması için etkili bir yağış olması gerektiğini; Sapanca Gölü'nün kendisini temizleyen nadir göllerden biri olduğunu, ancak kuraklık nedeniyle gölün kendisini temizleyemediğini söyledi.
Son ölçümlere göre göldeki su seviyesi 30.28 seviyesinde tespit edildi. İçmesuyu havzası Sapanca Gölü'nden 29.90-32.18 kodları arasında su alınıyor.

ZT-AG(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)