İdris TİFTİKÇİ /İSTANBUL, () DÜNYA Alimler Birliği tarafından düzenlenen "Ümmetin Uyanışında Alimlerin Rolü" konulu toplantı İstanbul'da çarşamba günü düzenlendi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de katıldı.
Cevahir Hotel'de düzenlenen ve İslam coğrafyasındaki pek çok otoriteyi biraraya getiren toplantıya İşler'in yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi, Tunus Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi ve Türkiye'de yaşayan üst düzey Hamas yetkilisi Salih el Aruri de katıldı.

"İŞGAL BİZİM ONLARIN ÖLÜMÜNÜ İZLEMEMİZİ İSTİYORDU"
Salih el Aruri, yaptığı konuşmada, "Biz İslami direniş hareketi olarak şu anda böyle büyük bir çatışmaya girme niyetimiz yoktu ve biliyoruz ki düşmanımızda böyle büyük bir çatışmaya hazır değildi. Fakat Allah istedi ve seçti, böyle bir çatışmanın alevlenmesini istedi ve gerçekleşmesi gereken birşey gerçekleşti. Ve Allah'ın istediği şekilde sonuçlandı" dedi.
"Biz her zaman Gazze'nin tüm Filistin'deki direnişçiler için bir güç merkezi ve tüm Filistin'e buradan başlayarak direnişi yaymak istedik" diyen Salih el Aruri, "Özellikle Batı Şeria ve Kudüs... Çünkü orada siyonistler Aksa'ya karşı her zaman tetikte. Ama onların karşısında tüm var güçleriyle direnen kardeşleriniz var. Bu kutsal direniş zirvesine Kassam Tugayları'nın Halil kentinde 3 yerleşimciyi esir almasıyla ulaştı. Bazı taraflar bunun işgal tarafından bir komplo olarak niteledi ama bu kesinlikle İsrail hapislerindeki açlık grevine giren tutsakları desteklemek için Kassam Tugayları tarafından yapılan bir eylemdir. İşgal bizim onların ölümünü izlememizi istiyordu bu yüzden mücahitler bunları esir alarak değişim yapmayı amaçlıyordu. İsrail direnişe Gazze'de ve Batı Şeria'da büyük bir darbe indirmek istiyordu. Böylece direnişçilerde şok etkisi yaratarak cihat seçeneğinden vazgeçmelerini istiyordu" diye konuştu.

TOPLANTI 3 GÜN SÜRDÜ
3 gün süren toplantıda ayrıca Filistin ve Kudüs meselesinde alimlerin rolü", "Kimliğin korunmasında alimlerin rolü", "Fikri meselelerde alimlerin rolü", "Ümmet meselelerine hizmet için medyanın kullanımında alimlerin rolü"nün yanı sıra "İslam dünyasında din eğitimi gerçeği ve beklentileri" başlıkları konuşuldu.
(FOTOĞRAF)