Ezgi ÇAPA / İstanbul, () - İSTANBUL'da, cumartesi geceyarısından itibaren geçerli olmak üzere, toplu taşıma ücretlerine ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde, 14 Haziran Cumartesi günü saat 00.00 (Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece) itibariyle toplu taşıma ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu.

UKOME kararına göre, İETT Otobüsleri, Tünel, Nostaljik Tramvay, Özel Halk Otobüsleri, Otobüs A.Ş. ve Raylı Sistemler, İDO

Sirkeci-Harem Araba Vapuru, Şehir Hatları Vapurları, Özel Deniz Motorları, Marmaray'a yüzde 10 oranında zam yapıldı.

Yeni tarifeye göre; İstanbulkart ilk biniş ücretleri, tam 1,95 liradan 2,15 liraya, öğrenci 1 liradan 1,10 liraya, Sosyal Kart 1,35 liradan 1,50 liraya yükseldi. Aktarmalı binişlerde ise tam 1,25 liradan 1,45 liraya, öğrenci 40 kuruştan 45 kuruşa, Sosyal Kart 75 kuruştan 85 kuruşa çıktı.

Öte yandan, Aylık Mavi Kart ücretleri tam 155 liradan 170 liraya, öğrenci 70 liradan 77 liraya, sosyal kart 90 liradan 100 liraya yükseldi. Yapılan düzenlemeyle, Tam için 180, Öğrenci, İndirimli ve Sosyal İndirimli Gruplar için 200 biniş hakkının tamamıyla kullanılması neticesinde, birim yolculuklar ve kontörlü yolculuklara göre, Aylık Mavi Kart fiyat avantajları sağlayacak.



JETON ÜCRETİ NE OLDU?

Elektronik Bilet (sınırlı kullanımlı) ve jeton (Adalar hariç) kullanımında, jeton ücreti 3 TL' den 4 TL'ye çıkarken, Tek Geçişlik, 2 Geçişlik ve 5 Geçişlik bilet ücretlerinde değişikliğe gidilmedi. Sadece 3 Geçişlik Bilet 9 TL'den 10 TL'ye ve 10 Geçişlik Bilet 28 TL'den 30 TL'ye yükseltildi. İskelelerde sabit turnikelerin veya deniz araçları üzerinde sabit validatörlerin bulunmaması halinde, bu sistemlerin hizmete alınmasına kadar, jeton ücreti 2 TL olarak uygulanacak.

Adalar (Şehir Hatları ve Özel Deniz Motorları) jeton ücretinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Tam, Öğrenci ve Sosyal Kart'ta (İndirimli Gruplar) yüzde 10'luk bir artış oldu. İskelelerde sabit turnikelerin veya deniz araçları üzerinde sabit validatörlerin bulunmaması halinde, bu sistemlerin hizmete alınmasına kadar jeton ücreti 3 TL olarak uygulanacak. Şehir Hatları Vapurları, İDO Deniz Otobüsleri ve Feribotları, Özel Deniz Motorlarında 50 litre veya 30 kg üzeri yük ücrete tabi olacak.



2 SAATLİK AKTARMA SÜRESİ DEVAM EDECEK

Metrobüslerde devam eden Aktarma Almaz-Verir uygulamasının devam edilmesine, aktarma uygulanan bilet türleriyle yapılan yolculuklarda 2 saatlik aktarma süresinin devam etmesine, arabalı vapurların saat 06:00-24:00 arasında çalışmasına karar verildi. Kadıköy-Kartal Metro Hattı'nın açılışından bu yana devam eden yüzde 50 indirimli yolculuk da yıl sonuna kadar devam edecek.