İstanbul Valiliği dün başlayan kar yağışı ve alınan önlemlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:
"Dün akşam saatlerinde ilimizde başlayan kar yağışının bugün ve yarın da nispeten hafifleyerek devam edeceği tahmin edilmektedir. İlimizde ölçülen en yüksek kar kalınlığı, İstanbul'un Kuzey kesimlerinde 5 cm olup diğer bölgelerde 5 cm'in altındadır.
Valiliğimizce, ulaşım, altyapı, acil sağlık hizmetleri, toplu taşımda artan talebin karşılanması, sokakta kalanların geçici barındırılması, yollarda mahsur kalabileceklere insani yardım yapılması gibi konuları içeren bir genelge 04 Kasım 2013 tarihinde yayınlanarak, ilgili kurum ve kuruluşlara hazırlıklarını gözden geçirmeleri ve gerekli tedbirleri almaları talimatı verilmiştir. Yağışların olumsuz etkilerine karşı ilgili kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri almaları konusunda 10 Aralık 2013 tarihli yazıyla bir daha uyarılmışlardır. Karla mücadele kapsamında Büyükşehir Belediyesi 930 araç ve iş makinası, 3320 personel ile hizmet vermektedir.
TCK 1. Bölge Müdürlüğü ise 23 araç ve iş makinası, 66 personel ile hizmet vermektedir.
Büyükşehir Belediyesi ve TCK 1. Bölge Müdürlüğü şu ana kadar 7445 ton tuz, 5 ton üre, 181,5 ton solüsyon kullanmıştır.
Artabilecek vakalara karşı 2 adet paletli, 4 adet çoklu trafik kazasına müdahale ve 166 ambulans olmak üzere toplam 172 ambulans ile sağlık hizmeti verilmektedir.
Kızılay, yolda ve açıkta kalanlar için yeteri sayıda ikram aracı, battaniye ve kumanyayı hazır hale getirmiştir.
Sokakta kalan vatandaşlarımız Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından koruma altına alınmaktadır. Bu kapsamda 238 kişi Zeytinburnu Spor Kompleksi'nde barındırılmaktadır.
Eğitim ve öğretimde genel olarak bir olumsuzluk yaşanmamış olup, okullarımızdaki faaliyet aksamadan devam etmektedir.
İlimiz otoyol ve şehir içi yolları açık olup, bazı kesimlerde kış tedbirlerine uyulmaması nedeniyle geçici tıkanıklıklar yaşanmış ve müdahalelerle açılmıştır.
Elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinde kar yağışına bağlı olarak bir sıkıntı yaşanmamıştır.
Poyraz yönlerden esen kuvvetli rüzgar nedeniyle deniz ulaşımında özellikle uzun mesafeli servislerde iptaller yaşanmakta olup, raylı sistemdeki hizmet normal bir şekilde sürdürülmektedir.
Atatürk ve Sabiha Gökçen Hava Limanları normal faaliyetini sürdürmekte olup iptaller, karşı hava limanlarında yaşanan olumsuzluktan kaynaklanmaktadır.
Bazı kesimlerde kış tedbirlerine uyulmaması nedeniyle İlimiz genelinde 8 yaralamalı ve 74 maddi hasarlı olmak üzere toplam 82 kaza meydana gelmiştir.
Günlük yaşantılarının olumsuz etkilenmemesi için İstanbullu hemşerilerimizde kar yağışı, don ve buzlanmanın olduğu gün ve saatlerde zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla ve kar lastiği olmadan trafiğe çıkmamaları, toplu taşım araçlarını tercih etmeleri önemli görülmektedir."
(BB)