Enver ALAS -Cemal KÖYÜK/İSTANBUL,() TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Mimarlar Odası Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Emek Sineması inşaatı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararın ve gelişmelerin değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenledi.
İstanbul Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki genel merkezinde düzenlenen toplantıda, basın açıklamasını İstanbul Mimarlar Odası Genel Sekreter Mücella Yapıcı okudu.
Mücella Yapıcı, Emek Sineması'nın 5366 sayılı yasanın kurbanı olduğunu ve herkesin gözleri önünde bir tarih, kültür ve hukuk katliamı sonucunda yıkıldığını söyledi. Yapıcı, "Yaklaşık 4 yıldır, hukuk, bilimsel ve mesleki etik, koruma kavramları, kamu vicdanı yok sayılarak gerçekleştirilen yıkım sürecine ve başta sanatçılarımız olmak üzere tüm İstanbul halkının toplumsal karşı çıkışına ve dünyaya örnek gösterilecek mücadelesine hep birlikte tanıklık ettik" dedi. Yapıcı'nın okuduğu basın açıklamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 12 Şubat 2014 tarihinde aldığı karara da yer verildi.
Kararda, "Emek Sinemasına ilişkin uygulamanın, anılan Kurul kararıyla uygun bulunan 1. alternatif doğrultusunda yapılmamış olduğu anlaşıldığından ve konuyla ilgili olarak Kurulumuza herhangi bir bilgi, belge ve raporun iletilmemiş olması sebebiyle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 9. maddesine aykırı uygulama yapıldığından, anılan yasanın 65. maddesi kapsamında ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına..." ve "yerinde yapılan incelemede Cercle D'orient binasında çatlaklar olduğu görüldüğünden, olası tahribatın önüne geçmek adına bahsi geçen çatlakların gözlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve güncel rölöve ile güçlendirme projelerinin Kurulumuza iletilmesi gerektiğine, ayrıca söz konusu 338 adada yapılan kazı uygulaması sırasında gerekli önlemlerin (iksa, askı, vs) yeteri kadar alınmamış olması sebebiyle İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 06.05.2010 gün ve 1555 sayılı kararı ile onaylı projesinde Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tanımlanan Melek Apartmanı duvarlarında çatlaklar oluştuğu görülmüş ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün 08.01.2014 gün ve 14 sayı ile kayıtlı yazısı ile iletilin Geoteknik Raporda da taşınmazların tehlike arz ettiği belirtilmiş olduğundan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kanunun 65. maddesi kapsamında ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına..." ifadelerine yer verildiği kaydedildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
Yapıcı, "Mimarlar Odası olarak açıkça suç teşkil eden, kültür varlıklarını, çevre yapıları, can ve mal güvenliğini tehlike altına alan inşai faaliyetlerin tümünün daha fazla gecikmeksizin ivedilikle durdurulması, gerekli tüm tedbirlerin alınması ve bu konuda başta Beyoğlu Belediyesi olmak üzere kamu görevini ihmal edenler ve ilgili şirket yetkilileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için bütün başvuruları yapmış bulunuyoruz" dedi.
Basın açıklamasının ardından konuşan İstanbul Mimarlar Odası avukatı Can Atalay da başta Beyoğlu Belediyesi olmak üzere kamu görevini ihmal edenler ve ilgili şirket yetkilileri hakkında geçtiğimiz cuma günü İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
  EA (FOTOĞRAFLI)