Taner YENER/İSTANBUL,() ULUSLARARASI tasarım oluşumu İstanbul Desing Week İDW (İstanbul Tasarım Haftası) bu yıl Galata Köprüsü’nden ayrılarak  Maçka Küçükçiftlik Park’ta kapılarını açtı. 5 gün boyuncu önemli tasarımcılara ev sahipliği yapacak olan İstanbul Desing Week’te Finlandiyalı en iyi tasarımların ve tasarımcıların ödüllendirildiği Finnea Ödüllü tasarımlar ile Polonyalı seramik, porselen tasarımcıların, bardak ve kupalardan oluşan özgün koleksiyonu da tasarımcılarla buluşuyor.
İstanbul’un uluslararası en köklü tasarım oluşumu olan İstanbul Design Week, bu sene ilk defa Eski Galata Köprüsü’nden ayrıldı. Tasarım adanmış bir hafta olan İstanbul Design Week tasarım sergileri, konferanslar ve atölye çalışmaları ile 27 Kasım – 01 Aralık tarihleri arasında Maçka Küçük Çiftlik Park’ta gerçekleştiriliyor.  2005’ten bu yana toplamda 350 tasarımcı ve firma tarafından 4 bin 200 ürünün sergilendiği İstanbul Design Week’te 5 gün boyunca tasarım, trend, moda, bilim, mimarlık ve teknoloji hakkında en yeni projeler, sergiler ve atölye çalışmaları yer alıyor.
FİNNEA ÖDÜLLÜ TASARIMLAR SERGİLİYOR
Bu sene, “Tasarım ve Kent” başlığını konu eden İstanbul Design Week’te geçtiğimiz senenin tasarım başkenti olan Helsinki’den, Finlandiyalı en iyi tasarımların ve tasarımcıların ödüllendirildiği Finnea Ödüllü tasarımlar da yer alıyor. Polonyalı seramik - porselen tasarımcıların, bardak ve kupalardan oluşan özgün koleksiyonu da Polonya’nın tasarım anlayışını seramik bardaklara taşıyan sergi, 20. ve 21. yüzyılda Polonya tasarım tarihini inceleme fırsatı sunuyor. İstanbul Desing Week bu sene de genç tasarımcılara ve yeni başlayan firmalardan oluşan Türkiye’nin ve dünyanın yaratıcı gençliğine de destek olmaya devam ediyor. Aralarında geri dönüşümlü sallanan sandalye Flaxx, Flat Craftwork, Derin Design, Ron Tasarım ve Naif Design gibi genç tasarımcıların kurduğu yeni firmalar ve tasarımlar da yer alıyor.
ANA AMACIMIZ ULUSLARARASI BİR PLATFORM YARATMAK
Etkinliği düzenleyen Dream Design Factory kurucu ortağı İDW başkanı Prof. Dr. Esra Ekmekçi, projenin ana amacının uluslararası bir platform yaratmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:  “Türk tasarımcılarının bu platformda yer almasını sağlamak, Bu yıl yapmış olduğu İDW içerisinde 2 projeyi özellikle önemsiyorum. Aslında bir üçüncüsünü de önemsiyorum onu da söyleyeceğim ama. Birincisi Polonya, biliyorsunuz Türkiye ile Polonya ilişkilerinin 600 yılı. 600 yılın ilk sergi. Bu yıl sembolik bir sergi aslında bardak sergisi.  Bu bardak sergisi 20 ve 21’inci yüzyıldaki Polonya’daki yaşamı tasarımcılarıyla yaşamın aktarıldığı bir sergi. Dolayısıyla tasarım yoluyla aslında çok bir mesaj verileceğini gösteren bir sergi. Helsinki, 2012 yılında Dünya Tasarım başkenti olan Helsinki’nin sergisi çok önemli. Çünkü İstanbul’un bir hedefi var. 2018 yılında İstanbul’un tasarım başkenti, olmasını arzu ediyoruz. Ve Helsinki’de 2012’de yapılmış olan tasarımların bütününü İstanbul’a getirdik. Benim için önemli bir konu da 40 yaş altı 40 Türk sanatçısının oluşturduğu sergi, İstanbul Spirit diyoruz buna. Bu da genç tasarımcılara fırsatlar tanıyan, onlara kapılan açan bir sergi bir platform olsun istiyoruz.” dedi.
ULUSLARARASI VE YEREL TASARIMCILARIN BULUŞTUĞU BİR ALAN
Dream Design Factory kurucu ortağı Arhan Kayar ise, İstanbul Tasarım Haftası’nı 2005 yılından beri organize ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:  “İstanbul Tasarım Haftası, tasarım ile kentin buluştuğu bir platform.  Bu bir standart bir fuar değil içinde sergilerin, Workshopların, konferansların olduğu değişik etkinliklerin olduğu bir tasarım platformu. Uluslararası ve yerel tasarımcıların buluştuğu bir alan.  Her sene bunu uluslararası konukların katılımlarıyla gerçekleştiriliyoruz. Aynı zamanda 40 yaş altı 40 Türk tasarımcının da yer aldığı özel bir sergi, Finlandiya’dan geçen yıl 2012’de Dünya Tasarım başkentiydi orada yapılmış en iyi ödüllerin sergileri. Polonya’dan gelen bir sergi. Böyle çok değişik ürün ve yarışmaların ürünleri sergilendiği bir tasarım platformu.” dedi.
TASARIM’IN HER BOYUTUNU ELE ALIYORUZ
Etkinliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi  (İBB) ve Hürriyet Gazetesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Kayar, “Her sene bu etkinliği Eylül ayında yapıyorduk. Kasım’a almamızın sebeplerinden bir tanesi de İstanbul İnovasyon Haftası ile aynı zamana denk getirmek. İstanbul’un uluslararası alanda tasarım platformunu güçlendirmek. Tasarım hayatımızın her yönüne girmiş durumda, bir kent mobilyasından otomobile, bir ayakkabıdan kullandığımız herhangi bir aksesuara kadar hepsi bir tasarım. Tasarım’ın her boyutunu ele alıyoruz bu etkinlikte” dedi.