Serpil KIRKESER - Cem TURSUN / İSTANBUL, () Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi bir grup, avukat Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nın 'C' kapısı önünde bir araya gelerek, "Soma'da kaza değil, katliam, işçilerin katili devlettir" yazılı pankart açarak açıklama yaptı. Grup adına açıklama yapan avukat Ebru Timtik, Soma Cumhuriyet Savcılığı'na olaya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Avukat Timtik, "Herkes derhal gerekli önlemlerin alınması konusunda üzerine düşeni yapmak zorundadır. Bugün iş sahibinin, sermayenin bazı önlemler alarak orada ceza sorumluluğunu etkileyebilecek bazı delil karartma yöntemlerine başvurduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunlarla ilgili tespitlerin yapılmasını ve derhal tedbir kararı alınmasını isteyeceğiz" dedi.

"BİLİYORSUNUZ EKMEĞİN PEŞİNDEN KOŞANLARIN BU ÜLKEDE SONU NE OLUYOR"
Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bazı avukatların Soma'da olduğunu ve maden ocağında çalışanlardan bilgi aldıklarını söyleyen Timtik, devlet yetkililerin madendeki işçilerin sayısını farklı şekillerde anlattığını söyleyerek, "Bunun sebebi şu. Aslında içerde ne kadar işçi çalıştığını bilmiyorlar. İçerdeki işçi sayısı maalesef söyledikleri gibi değil. Kütahya'dan ve Zonguldak'tan taşeron işçi getirmişler ve güvencesiz olarak çalıştırıyorlar. Bu saat itibariyle hayatını kaybeden birinin 15 yaşında olduğu kesinleşti. 15 yaşında bir çocuk o madende çalışıyordu. O da ekmeğinin derdindeydi. Biliyorsunuz ekmeğin peşinden koşanların bu ülkede sonu ne oluyor" diye konuştu.

"ÖLÜM YOKSULLARIN KADERİ DEĞİL"
Kamuoyundan gerçeklerin saklandığını savunarak hükümeti eleştiren Timtik, "Bazı yöntemlerle kişileri ölü değil de yaralı gibi göstermeye çalışıyorlar. Örneğin battaniyelere sarıyorlar ve maske takarak çıkarıyorlar. Bu cinayetlerin sorumlusu devletin, iktidarın ta kendisidir. Ölüm yoksulların kaderi değil. Biz bu kaderi değiştirmek için buradayız" şeklinde konuştu.

"BİR KENTTE 400 ÖLÜM"
Basın açıklamasını okuyan Avukat Şerife Ceren Uysal da, 400 üzerinde işçinin hayatını kaybettiğini iddia ederek, "Bir kentte 400 ölüm. Soma'dan unutamayacağımız bir cümle, "Ayakkabılarımı çıkarayım mı, sedye kirlenecek?" diyen bir işçi. Ölümün eşiğinden dönmüş bir işçiye bu cümleyi kurduran, Berkin'e ve diğer canlarımızı katleden, insanların evlerini yıkan, talan eden, sokak ortasında vuran, ekmeğine, üç kuruşuna göz diken ama ayakkabı kutularına milyar dolarlar saklayanlar işte bütün bunların kaynağı aynı düzen. Şimdi şehit mi diyecekler madencilere. Şehitlik salt suçların örtbas edilmesidir. Bu katliamda sorumluluğu olan herkesten hesap soracağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)