ISPARTA'da, Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi'ne ait pansiyonun yemekhanesinin paravanla ikiye ayrılmasına tepki gösteren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak uygulamayı protesto etti.
Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi'nde 21 Ekim'de yemekhane kapısına asılan duyuruda, kız ve erkek öğrencilerin ayrı yemek yiyeceği belirtildi. Duyuruda, pazartesi, salı ve çarşamba günleri kız öğrencilerin 12.25- 12.40, erkek öğrencilerin 12.40- 13.00 saatleri arasında, perşembe ve cuma günleri ise erkek öğrencilerin 12.25- 12.40 ve kız öğrencilerin 12.40-13.00 arasında yemek yiyeceği kaydedildi. Duyuruda, uygulamanın birinci dönem sonuna kadar geçerli olacağı, ikinci dönem bu düzenlemenin değişeceği belirtildi. Tepkiler üzerine daha sonra çekilen uygulamanın yankıları sürerken, aynı okulda bu kez yemekhane alüminyum paravanla ikiye ayrıldı.
PANKART AÇIP EYLEM YAPTILAR
Yemekhanenin paravanla ayrılması bugün TGB üyesi grup tarafından protesto edildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan grup, 'Cemaate Geçit Yok Aydınlık Türkiye', 'Atatürk Gençliği Görev Başında' sloganları attı. 'Gericiliğe Geçit Yok, Aydınlık Türkiye' yazılı pankartı açan grup, ıslıklar ve alkışlarla uygulamayı protesto etti. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün merdivenlerine çıkan bir grup ise 'Biz paravanı Ortaçağ zihniyetine çekeriz' pankartı açtı.
KIZLI-ERKEKLİ EYLEM
Grup adına açıklama yapan TGB İl Başkanı Ali Ufuk Özalp, şunları kaydetti:
"Ahmet Melih Doğan Lisesi'ndeki uygulama, 'laiklik' ilkesine aykırı ve 'Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nu ihlal etmektedir. Burada kızlı-erkekli basın açıklaması yapıyoruz. Beraber yemek yiyoruz ve aynı sınıflarda eğitim görüyoruz. Hayatın her alanında birlikte yaşıyoruz. Bizim aklımızda kız-erkek ayrımı hiçbir zaman yok ve olamaz. Çünkü bizleri ayıran Ortaçağın karanlık duvarları yok, bizi birleştiren eşitliğin ve özgürlüğün simgesi olan aydınlanma meşalesi var. Bu meşalenin ilk kıvılcımını ise 91 yıl önce Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda erkeğimizle kol kola- omuz omuza mücadele veren kadınımız, anamız, bacımız yakmıştır. Bu meşale kulluktan yurttaşlığa çıkan halkın meşalesidir, bu meşale akılcı, bilimsel, çağdaş, bağımsız Türkiye'nin meşalesidir ve bu meşale bize Mustafa Kemal'den emanettir."
"Gericiler; işte bu meşaleden korkmakta ve araya duvarlar çekmeye çalışmaktadır" diyen Özalp, Ortaçağ zihniyetinin ürünü olan duvar, barikatları yıkacağız. Bu yanlış uygulamanın son bulması için başta okul müdürünü ve olayla daha yakında ilgilenmesi için il milli eğitim müdürünü göreve çağırıyoruz" dedi.