Eyyüp BURUN/ GAZİANTEP, ()-IRAK'ın Musul kentindeki Geyyara elektrik santralinde IŞİD militanları tarafından rehin alınan ve 23 gün sonra özgürlüklerine kavuşan Türk TIR şoförleri, halen IŞİD'in elinde bulunan TIR'larını alamadıkları gerekçesiyle bağlı çalıştıkları Gaziantep'teki şirkete geldi. Şirket yetkililerine ulaşamadıklarını söyleyen şoförler borçlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını ve her biri yaklaşık 200 bin lira değerindeki TIR'larını geri almak için devletten yardım istedi.
Musul'da El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından kaçırılan ve 23 gün sonra, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı girişimlerle geçen perşembe günü serbest bırakılan şoförler, IŞİD'in el koyduğu TIR'larını alamadıkları için bugün öğle saatlerinde bağlı bulundukları Gaziantep'teki lojistik şirketine geldi. Şirket yetkilileriyle görüşemeyen yaklaşık 15 şoför, borçlarının fazla olduğunu TIR'larını geri alamadıkları taktirde büyük sıkıntı çekeceklerini söylediler. Şirket yetkililerinin ve Erbil'de ki konsolosluk görevlilerinin, "TIR'larınızı geri alacağız, önce canınızı kurtarın" demesi üzerine rahat davrandıklarını belirten şoförler, serbest kalmalarının ardından 6 güne rağmen IŞİD'in el koyduğu TIR'larla ilgili bir gelişme olmadığını ifade ettiler.
Şoförlerden Ahmet Çelikoğlu, Musul'da zor zamanlar yaşadıklarını, geri döndüklerinde ise, borç sıkıntısıyla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Yaşadıkları olayların şokunu atlatamadıklarını ifade eden Çelikoğlu, "Bizi kafamıza silah dayayıp rehin aldılar. Beton üzerinde uyuduk. Her güne ölüm korkusuyla uyandık. Gelmeden 2 gün önce uçaklar yanı başımızda bir yeri bombaladı. Su ve yiyecek kısıtlıydı. Devletimizin çabasıyla bu sıkıntılardan kurtulup memleketimize döndük, bu defada borçlar karşımıza çıktı. Bize sizi şirket yüzünden rehin aldık dediler. Bizde şirketten araçlarımızı istiyoruz" dedi.
Gaziantep'te yaşayan Şanlıurfalı Osman Maruk ise, TIR'ı kredi çekerek aldığını ve 200 bin lira borcu bulunduğunu söyledi. Şirket yetkililerinin kendilerine sahip çıkmadığını belirten Maruk, devletten TIR'ını geri alması için yardım istedi. İş olsa bile tekrar Irak'a gitmek istemediğini dile getiren Maruk, "Ben bu borcu nasıl ödeyeceğim. Yakında evimize haciz gelecek. Canımızı kurtardık bu defa da evsiz kalacağız. Önce siz kurtulun, aracınızı biz alacağız dediler, hiç kimse şimdiye kadar bir şey yapmadı. Bizi kurtaran devletimizden yardım istiyoruz, araçlarımızda kurtarsın" diye konuştu.
Şoförlerin bağlı çalıştıkları şirketten ise açıklama yapılmadı.

FOTOĞRAFLI