Ramazan YAVUZ- Felat BOZARSLAN/ERBİL (Irak), () - IRAK'ta IŞİD örgütünün Musul başta olmak üzere birçok kenti ele geçirmesinin ardından, evlerini terk eden Türkmen ve Arapların akın ettiği Kürt bölgesine gelenlerin sayısı 700 bini buldu. Kürt bölgesinin başkenti konumundaki Erbil'e gelenler kendilerini güvende hissetmenin rahatlığıyla kentin tarihi ve turistik yerlerini gezerken, yurtlarını terk etmenin üzüntüsünü üzerlerinden atmaya çalışıyor.
IŞİD'in Musul'un ardından Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer İlçesi'ni de ele geçirmesi ve bazı yerleşim birimlerine de saldırılarını sürdürmesi üzerine, yüz binlerce insan, evlerini terk etmeyi sürdürüyor. IŞİD'in vahşetinden kaçanların büyük bölümü Irak Kürdistan Bölgesi'ne akın ediyor. Daha önce Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava'dan yaklaşık 100 bin kişinin göç ettiği Kürt bölgesine, şimdi Musul, Telafer, başta olmak üzere IŞİD'in saldırdığı bölgelerden göç sürüyor.
Kürt yönetiminin başkenti olan ve parlamento binasının bulunduğu yaklaşık 1 milyon 200 nüfuslu Erbil'e 80 kilometre uzaklıkta bulunan Musul'a, 100 kilometre uzaklıktaki Kerkük ve 150 kilometre uzaklıktaki Telafer'den 700 binden fazla kişi daha geldi. Kürt bölgesinin girişlerinde sıkı denetim yapılırken, Kürt istihbarat örgütü Parastin de bölgeye girmek isteyenleri araştırıyor. Erbil'in yanı sıra yine Musul ve Telafer'e yakın bulunan Duhok, Zaho ile Kerkük'e sınır olan Süleymaniye kentlerinde de bölgeye IŞİD militanlarının sızmasını önlemek amacıyla güvenlik önlemleri artırılmış durumda.
MÜLTECİLERİN ERBİL HATIRASI
IŞİD'in saldırdığı bölgelerden kaçarak Erbil'e gelenler, varsa akrabalarının veya uygun bir otele yerleştikten sonra çoluk çocuk kenti gezmeye çalışıyor. Her geçen gün gelir seviyesi artan, bununla birlikte sosyal yaşamı gelişen Kürt bölgesi sadece Musul ve çatışmaların olduğu bölgelerden kaçanları değil, tatil için Bağdat'tan gelen zenginleri de ağırlıyor.
Mültecilerin Erbil'de ilk uğrak yeri ise tarihi Erbil kalesinin hemen altında bulunan rengarenk fıskıyeli sularıyla park oluyor. Mülteci aileler geldikleri bu parkta ışıl ışıl akan rengarenk görünümlü suların altında çocuklarıyla bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor, savaş stresi atıyor.
LONDRA'DAKİ BİG BEN'İN ERBİL VERSİYONU
İngiltere'nin başkenti Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki dört taraflı saat kulesinin bir benzeri Erbil Kalesi'nin altındaki parkta bulunuyor.
Erbil'e akın eden mülteciler, özellikle akşam saatlerinde bu parka gelerek fıskıyeli sular ve bu saat kulesi önünde hatıra fotoğrafları çektiriyor. Musul başta olmak üzere Irak Kürdistan Yönetimi sınırlarına yakın bölgelerdeki çatışma alanlarından gelen mülteciler, kentteki tarihi kalenin altındaki restoranlarda, kafelere de uğruyor.
SAVAŞTAN KAÇAN MİNİKLERİN YÜZÜ ERBİL'DE GÜLÜYOR
Musul ve Telafer'den kaçan Araplar ve Türkmenlerin çocukları göç yollarında yaşadıkları dramı yine Erbil'e geldikten sonra bir nebze olsun gidermeye çalışıyor.
IŞİD saldırılarından sonra aniden mülteci konumuna gelen çocuklar geldikleri Erbil'de aileleriyle birlikte gittikleri parklarda eğlenmeye çalışıyor. Erbil Valilik binası önündeki rengarenk parka akşam saatlerinde anne ve babalarıyla gelen çocuklar, parklardaki heykellerin önünde poz veriyor, ışıl ışıl akan suların önünde kadın heykellerin kucağına oturuyor.

FOTOGRAFLI