MUĞLA’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirilmesine tepki gösteren enerji ve maden işçilerinin başlattığı Ankara yürüyüşüşü, güvenlik güçlerinin engelelemeleri nedeniyle Muğla’da son buldu. Burada polisin bu tutumunu kınayan işçiler, yürüyüşü sona erdirip, otobüslerle Yatağan’a döndü.
Maden ve santrallerin özelleştirilmek istenesine karşı aylardır direnişte olan Teş-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler ve aileleri, dün saat 16.00 sıralarında Yatağan Termik Santrali önünde toplandı. Yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüşün ardından ilçe merkezindeki madenci heykeline gelen işçiler burada kendilerine destek veren sendikaları ile sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 10 bin kişilik bir topluluk tarafından karşılandı. Burada yapılan açıklamaların ardından işçiler yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüşle Muğla- Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı’na kadar yürüyüp, burada kendilerini bekleyen 35 otobüsle Ankara’ya uğurlandı. Ancak, polis ve jandarma TOMA’larla yolu kesip, otobüsleri durdurunca kısa süreli arbede çıktı.
Bunun üzerine işçiler 5 saat süreyle oturma eylemi yaptı. Polisin, otobüslerin ruhsat ve anahtarlarını toplaması üzerine, işçiler yola yürüyerek devam etti.
Aileleriyle yaklaşık 45 kilometre yürüyen işçiler, saat 07.30 sıralarında Muğla'da Sınırsızlık Meydanı’na ulaştı. Burada bir açıklama yapan işçiler, İçişleri Bakanı’nın talimatıyla yollarının kesilmesini protesto edip, İl Emniyet Müdürlüğünü kınadı.
Tes-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, işçilere seslenerek, "Türk-İş Genel merkezimiz ile bakanlıklarımız arasında gece boyunca süren görüşmelerden maalesef bir sonuç alınamadı. Soma ve Zonguldak başta olmak üzere tüm işçi arkadaşlarımız bugün düzenleyeceğimiz eylem için Ankara’ya yola çıkarken, Yatağan işçileri olarak o kadar gözlerini korkutmuşuz ki, bizim ilçeden çıkışımıza izin vermediler. Eşlerimizi ve çocuklarımız otobüslerde 5 saat rehin aldılar. Muğla polisini bu tutumundan dolayı kınıyoruz" dedi.
Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin de "Sanmasınlar ki bu şekilde mücadelemizden geri adım attıracaklar. Bugün Ankara’daki eylemimizi engellendiler ama bizim için orada toplanan tüm emek dostlarına selam gönderiyoruz. Direnişimizi daha da büyüteceğiz, bize bu yaptıklarının hesabını AKP Hükümeti’nden soracağız. Bu ihaleler iptal edilinceye kadar mücadele etmek boynumuzun borcu olsun. Şimdiye kadar meşru demokratik zeminde hakkımızı aradık. Ankara’ya giderken dahi işyerlerimizi boş bırakmadık. Ancak bundan sonra hodri meydan" diye konuştu.
Muğla Barosu’na bağlı bir grup avukatın da destek verdiği basın açıklamasının ardından işçiler bir süre emniyet yetkilileri ile pazarlık ederek otobüslerin Muğla’ya gönderilmesi istedi. Görüşmelerin ardından sorun çözüldü otobüsler işçileri alıp, Yatağan’a döndü.
İşçilerin Muğla’daki açıklaması sırasında AK Parti İl Başkanlığı önünde çok sayıda Çevik Kuvvet ile TOMA ve 'Akrep' olarak bilinen zırhlı aracın hazır bekletilmesi dikkati çekti.