Oktay ÇAYIRLI/MİLAS (Muğla), () - MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nce ihale edilen 500 kişilik öğrenci yurdunun inşaatı, yaklaşık 4 aydır işçi ücretlerinin eksik ödenmesi gerekçesiyle durdu. 46 işçi, alacakları ödenene kadar çalışmayacaklarını söyledi.
Milas- Bodrum Karayolu üzerinde Sodra Dağı'nın alt bölümünde geçen yıl 23 Aralık'ta yapımına başlanan öğrenci yurdu inşaatı, ücretlerinin eksik ödenmesi nedeniyle geçinemediklerini söyleyen işçilerin geçen çarşamba gününden itibaren iş bırakması üzerine durdu. Yaklaşık 4 aydır ücretlerini eksik aldıklarını, bu nedenle 9 arkadaşlarının işten ayrıldığını belirten 46 işçi, paraları ödenene kadar çalışmayacaklarını vurguladı.
Şantiyede yüklenici Tunçay İnşaat Sanayi ve Turizm İşletmeleri A.Ş.'nin sahibi Uğur Tunçay ile telefonda görüşen işçiler, sorunlarını dile getirdi. Telefon görüşmesinde Tunçay, inşaatın yapımı için anlaştıkları alt taşeron firmaya işçi ücretlerini kendilerinin tam ödediklerini söyledi. Bu alt firmanın işçilere ödemeleri eksik yeni haberdar olduğunu öne süren Tunçay, gereğini yapacağını belirtti. Tunçay, işçilerin alacaklarının bir liste halinde kendilerine ulaştırılmasını da istedi. Telefon konuşmasından tatmin olmayan işçiler, Tunçay ile yüzyüze görüşmek istedi ve iş durdurma kararı aldı.
ALACAK 200 BİN LİRA
İnşaat kalfası Mehmet Kartal, şimdiye kadar kendilerine hep eksik ödeme yapıldığını, yaklaşık 200 bin lira  alacakları bulunduğunu belirtetek şunları söyledi:
"Ödemiyorlar, ödememekte direniyorlar. Ben konuyu Başbakanlığa kadar götürdüm. Şimdi patron geri adım atmış, ödeyeceğim demiş. Biz paramızı istiyoruz. İki ay Tunçay firması taşeron firmayı devre dışı bırakarak, tüm çalışmaları üstlendi. Bundan sonra işçilerin paralarını kendilerinin ödeyeceklerini söylediler. Sözlerinde durmadılar, bize de bu rezilliği yaşattılar. Burada yatıyoruz, çalışmıyoruz. Paramız yatana kadar da çalışmayacağız. Şu anda 46 kişiyiz. İşi bırakıp gidenler oldu. Bunlar da ödemeler yapıldığı zaman geri dönecekler. Ben buraya başlayalı 4 ay oldu. 4 aydan beri sadece asgari ödemeler yapılıyor. İşçinin maaşı 3 bin lira, yatan para bin liranın altında."
İnşaat işçisi Yücel Şen de, "Paralarımızı alamadığımız, emeğimizin karşılığını alamadığımız için çalışmıyoruz. İki aydan beri para almıyoruz. Herkesin yaklaşık 3- 4 bin lira alacağı var" diye konuştu.
KAYMAKAM: YURT BİNASINA İHTİYACIMIZ VAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan 15 dönümlük arsa üzerine 2 blok halinde inşa edilen yurdun 12 milyon 478 bin 479 liraya mal olacağını belirten Milas Kaymakam Fuat Gürel, "Ne işçinin, ne müteahhidin zarar görmesini istemeyiz. Ama ilçe olarak bir yurt binasına da ihtiyacımız var. Bu olumsuz sürecin biran önce tamamlanmasını ve çalışmaların yeniden başlamasını bekliyoruz" dedi.
Öte yandan olası bir olumsuzluğun yaşanmaması için polis ekiplerinin bölgede sık sık devriye gezdiği görüldü.

OÇ(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)