Zeki GÜNAL/İSTANBUL, () ABD Donanması'nın önemli savaş gemilerinden, güdümlü füze destroyeri USS Truxtun, İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açılması bir grup İşçi Partili (İP) tarafından protesto edildi.

ABD savaş gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçeceğini haber alan İP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Zileli, 68’liler Vakfı Başkanı Sönmez Tarhan’ın da yer aldığı yaklaşık 50 kişi, saat 14.00’daDolmabahçe’de toplandı. Atatürk resimlerinin bulunduğu Türk bayrakları taşıyan grup, “Denizlerden bizlere tam bağımsız Türkiye”, “6. filo defol” yazılı dövizler taşıyarak, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganları attı.

1968’de Amerikan askerlerinin Dolmabahçe’den denize atanlar arasında yer alan 68’liler Vakfı Başkanı Sönmez Targan yaptığı açıklamada, “68’in en önemli olaylarından biri buradan Amerikan emperyalizminin 6. filosunun denize atılmasıydı. O dönemin devrimci gençliği Amerikan askerlerini buradaki ruhtımdan denize dökmüştü. O tarihsel gün aslında Türkiye’deki ani emperyalist uyanışın ve diklenmenin çok önemli bulgularından biriydi. Bugün çok daha önemli bir olay yaşanıyor. Bu siyasal erk, bu AKP, bir provokasyonun peşinde. Çok uyanık olmak zorundayız. Nasıl Suriye’de bir provokasyon yaptıysa burada da Amerikan geilerini Karadenize salarak Rusya’yla Türkiye’de bir provokasyonu gerçekleştirip 30 Mart’ta yapılacak Yerel Yönetim Seçimlerini risk altına sokabilir, böyle bir tuzak kurulmuş olabilir. Bu tuzağa karşı herkesi uyarıyorum” dedi.

Grup üyeleri yapılan açıklamaların ardından geminin geçişini beklemeden Dolmabahçe’den ayrıldı.
(BB) (FOTOĞRAFLI)